Инвестбанк АД няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки. Това пишат от банката в позиция по повод информацията за преминаването на венецуелски петродолари през български банкови сметки.

В съобщението се посочва, че средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили в банката законно и при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата, както и при спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC.

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

Ерик Рубин обсъжда въпроса с Борисов

Специализираното звено в банката извършва постоянен контрол за съответствие на платежните операции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина, уверяват от Инвестбанк.

По данни на банката тя има разкрити кореспондентски сметки в многоуважавани международни банкови институции, през които се извършват разплащанията във валута за всички техни клиенти.

"Входящите и изходящи преводи по доверителната сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ, включително без да има затруднения при тяхното изпълнение. Банките кореспонденти също извършват задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведени международни санкции, както по отношение на държави, така и по отношение на лица от международни санкционни и забранителни списъци. Преди средствата да постъпят в Инвестбанк АД, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки", пишат от Инвестбанк.

Адвокат, български гражданин, трансферирал венецуелските пари

Адвокат, български гражданин, трансферирал венецуелските пари

ДАНС, МВР и БНБ проверяват банката, сметката е блокирана

Извършените входящи и изходящи трансфери били свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които Инвестбанк имали представени товарителници.

Не били налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA - Petróleos de Venezuela, S.A.), категорично отричат от банката.

В заключение от банката съобщават, че винаги са оказвали и ще продължат да оказват съдействие на компетентните правоохранителни органи при изпълнението на техните отговорности.

Десни искат оставките на шефа на ДАНС и Сотир Цацаров

Десни искат оставките на шефа на ДАНС и Сотир Цацаров

Заради случая "Гебрев" и паричните трансфери от Венецуела