"Демократична България" и председателят на БЗНС Николай Ненчев настояват за оставката на ръководството на ДАНС и главния прокурор Сотир Цацаров.

Според тях оставките им са задължителни заради пробива в сигурността и превенцията срещу прането на пари, както и безнаказаните действия на руския шпионаж на българска територия.

От ‚Демократична България" са на мнение, че случаят с преминаването на венецуелски петродолари през български банкови сметки, доказва пълния провал на "Инвестбанк" в превенцията в прането на пари и отчитане и докладване на съмнителни финансови транзакции.

Според тях размерът и източникът на постъпващите суми по сметката на адвокат Цветан Цанев е трябвало да дадат сигнал на банката да докладва в ДАНС за съмнителните сделки.

По думите им ДАНС и Дирекция за финансово разузнаване са проявили немарливост по случая.

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

Ерик Рубин обсъжда въпроса с Борисов

Демократите подчертават, че дори надзорът на банките в лицето на БНБ не е успяла да засече еднократните големи преводи от венецуелската петролна компания към Инвестбанк, както и трансферите от банката към трети страни.

Според тях прокуратурата дължи отговор разследвала ли е лицето Цветан Цанев, кога и по какви сигнали и докъде са стигнали тези разследвания.

От "Демократична България" настояват още за налагане на сериозни санкции за Инвестбанк от страна на ДАНС и Банковия надзор, както и за незабавна реформа в институциите, контролиращи финансовата система като БНБ и КФН.

Според бившия военен министър Николай Ненчев медийните разкрития по отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и техен колега доказват, че държавата не може да гарантира реда и сигурността на своите граждани.

По думите му тежкото престъпление е директно посегателство върху суверенитета на държавата.

Адвокат, български гражданин, трансферирал венецуелските пари

Адвокат, български гражданин, трансферирал венецуелските пари

ДАНС, МВР и БНБ проверяват банката, сметката е блокирана

Ненчев изтъква, че едва ли без външна намеса, е щял да се разкрие скандалът с паричните трансфери от Венецуела.

Той отбелязва, че институциите са се активирали след като информацията за трансферите е постъпила от американските служби.

За председателят на БЗНС още по-тревожно е, че вероятно има и други подобни престъпления, които остават неразкрити.

Ненчев е на мнение, че срещу България се води хибридна война от страна на Кремъл, а заради действията на Цацаров страната показва поведение на една поставена в състояние на дълбока зависимост от Кремъл.

Над 30 свидетели разпитани по случая "Гебрев"

Над 30 свидетели разпитани по случая "Гебрев"

Знае се с кои хора бизнесменът е вечерял