Установени са лицата, с които бизнесменът Емилиян Гебрев е бил на вечеря преди да му стане лошо и да бъде настанен в болница. Преди този момент Гебрев не е насочил МВР за натряването.

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на участието си в ресорната парламентарна комисия.

Той припомни, че случаят "Гебрев" се разследва на два етапа - първият етап, когато той е бил приет в болницата, а вторият, когато в началото на ноември миналата година в МВР е постъпила информация от прокуратурата за възобновяване на разследването.

"Проведени са множество оперативно издирвателни меропрития, разпитани са над 30 свидетели, които са имали отношение и срещи с хората, погълнали отровно вещество", подчерта силовият министър.

Маринов припомни, че на 16 ноември 2018 г. станало ясно, че Гебрев финасирал свое собствено изследването във финландска лаборатория. Това също е приобщено към досъдебното производство.

Изпитото кафе и салатата, които той е консумирал, имат наличие на фосфорно органично вещество, но те не са причина за състоянието на Гебрев, защото веществото е било в малки количества.

"Тази версия е отхвърлена", посочи Маринов.

Службите разследват отравянето на Гебрев
Обновена

Службите разследват отравянето на Гебрев

Руският агент "Федотов" идвал три пъти в България

Припомняме, че вчера стана ясно, че от "Движение България за гражданите" са изпратили исмо до посолството на Кралство Великобритания с искане за международно разследване на случая с отравянето на български бизнесмен Емилиян Гебрев, сина му и още един човек.

Президентът Росен Плевенелиев също настоя институциите да дадат отговор по случая. 

Ден преди това премиерът Бойко Борисов се среща с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс. 

Причината за срещата е информацията, че е възможно един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал да е участвал в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Данните бяха съобщени от два сайта за разследваща журналистика - единият руски, а другият - британски.

Главният прокурор уточнява: Разследваме опит за убийство

Главният прокурор уточнява: Разследваме опит за убийство

Не говорим господин Гебрев да е претърпял хранително натравяне

Преди две седмици вестник "Капитал" написа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на "новичок".

Британският сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди отравянето на Гебрев.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ.

Плевнелиев настоя институциите да дадат отговори по случая "Гебрев"

Плевнелиев настоя институциите да дадат отговори по случая "Гебрев"

Искаме ли още един Костинброд?

Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

"Федотов" е установен първо от руската медия "Фонтанка".