Разследваме опит за убийство. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след заседанието на комисията за спецслужбите. Там той докладва пред депутатите за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

В никакъв случай не говорим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне, отсече обвинител номер едно.
Той направи важно уточнение - фосфосъдържащо съединение се е съдържало в руколата, консумирана от Гебрев. Но мисля, че или бях неправилно разбран, или не бе интерпретирано добре, защото ние в никакъв случай не говорим, че господин Гебрев е претърпял хранително натравяне, подчерта Цацаров.

"Атака" пита пием ли отровно кафе

"Атака" пита пием ли отровно кафе

Чуколов поискал шефовете на БАБХ и КЗП в комисията за "Гебрев"

Версията за пестицида в колата е категорично отхвърлена. Тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той, обясни още главният прокурор.

Затова държавното обвинение разследва опит за убийство.

На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевия период, както обясни главният прокурор.

Стана ясно още, че към момента на отравянето, а и предната вечер, Емилиян Гебрев е бил на вечеря също с чужди граждани, негови бизнес партньори от руски и полски произход.

Плевнелиев настоя институциите да дадат отговори по случая "Гебрев"

Плевнелиев настоя институциите да дадат отговори по случая "Гебрев"

Искаме ли още един Костинброд?

Припомняме, в последните няколко дни родните служби се активизираха по случая за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, което стана през пролетта на 2015 година. 

В началото на седмицата - 11 февруари - главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че както българските, така и британските служби от няколко месеца активно работят по случая с отравянето на Гебрев.

Повод за изказванията стана изнесена от британския сайт за разследваща журналистика Bellingcat информация, че е възможно българският бизнесмен да е бил отровен от агент от руските служби, замесен в случая "Скрипал", с вещество, подобно на новичок.

В понеделник Цацаров потвърди почти всички данни от британския сайт. Оказва се, че руският агент с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов" е бил в България няколко дни преди българският предприемач да се разболее сериозно след отравяне с неустановено вещество.

Главният прокурор Цацаров заяви, че британските власти са обявили трима служители на руските специални служби, които считат за замесени в случая "Скрипал". Двама от тях се подозират като преки извършители, един от тях, под името Сергей Вячеславович Федотов, се подозира като помагач. При извършването на съответните проверки и действия по разследването е установено, че за период от 10 години първите двама не са влизали на българска територия. Установено е обаче, че третият е пребивавал на българска територия.

Федотов е влизал в България 3 пъти.

Първият път - със самолет на 5 февруари 2015 година. Той излетял обратно отново със самолет от Аерогара София на 22 февруари.

Вторият път - отново със самолет каца на Аерогара Бургас на 24 април 2015 година. Напуска България на 28 април 2015 година в 20.21 минути отново със самолет.

Третото влизане на Федотов в България е на 23 май 2015 година със самолет през Аерогара София. Този път обаче руснакът не се прибрал със самолет от България. На 29 май 2015 година той заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Република Сърбия.

На 28 април 2015 година г-н Емилиян Гебрев, след вечеря с партньори от чужбина, се е почувствал изключително зле, след което е откаран за лечение в Медицинска академия.

При едно от пътуванията на руснака е налице съвпадение с датата на отравянето на Гебрев, което към момента е единственото съвпадение, както Цацаров посочи.

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име Сергей Вячеславович Федотов

От своя страна МВР шефът Младен Маринов заяви, че ресорното министерство и ДАНС работят по установяването на всички моменти от пребиваването на руснака в България.
За МВР всички версии за отравянето на Гебрев са възможни, както допълни Младенов.
По случая към днешна дата вече са разпитани над 30 свидетели.

Случаят предизвика множество коментари - че родните служби прикриват данни, че бездействат и други. 

Казусът стана повод премиерът Бойко Борисов да проведе среща с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс. На срещата тя заяви, че Великобритания също е ангажирана със случая и съдейства на родните служби.

анкета

За случая "Гебрев"

Виж резултати

Властите ще го разследват докрай 5.6%

Да се наеме чужда фирма 7.8%

Това е частен случай 14.2%

Ще се прикрие 36.0%

Не ме интересува 36.4%

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Срещата е започнала в 9 часа