Испания не насрочи дело за мярката на Арабаджиеви, предаде bTV.

Въпреки че вече изтекоха 72 часа от задържането на Ветко и Маринела Арабаджиеви, днес испанските съдилища така и не определиха дата, на която ще се гледа мярката им за неотклонение.

Искането за задържане и екстрадиция е отправено с европейска заповед от специализираната прокуратура до испанските власти. По информация на местните специалисти в тази ситуация испанският съд е длъжен да информира само българската специализирана прокуратура за съдбата на семейството.

Възможно е българските власти да бъдат уведомени дори само ден преди екстрадицията на Арабаджиеви, а това може да стане и след един месец.

В Испания гледат мерките на Арабаджиеви

В Испания гледат мерките на Арабаджиеви

Спецсъдът в Барселона следва да реши за екстрадицията им у нас

Все още няма информация къде се намират задържаните. Не насрочено и дело за гледане на мярката на семейството. Възможно е решението дали да останат в ареста да бъде взето и без те да присъстват в съдебната зала.

Въпреки че в Испания делата се решават бавно, когато има искане за екстрадиция, местните власти никога не отказват такава.

Припомняме, Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха арестувани на 7 март в жилището на Георги Семерджиев (познат като Жоро Шопа) в Кабрера де Мар. Те се издирваха от Интерпол и с европейска заповед за арест (ЕЗА) от месец септември 2018 година.

На 31 август беше извършена специализирана акция в офисите на хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив, които са собственост на Арабаджиеви.

Поискали сме екстрадиция на семейство Арабаджиеви

Поискали сме екстрадиция на семейство Арабаджиеви

Маринов допуска те да са се укривали и в други държави

В хода на претърсванията бяха намерени над 10 милиона лева кеш. По думи на зам.-главния прокурор Иван Гешев парите излизали от всякъде, от куфари, касетки. За преброяването на парите се наложи да бъде броячна машина от БНБ. Освен това разследващите попаднаха и на луксозен автопарк с автомобили за милиони.

Бяха задържани най-малко 10 души. Срещу някои от тях спецпрокуратурата повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група и пране на пари. Беше задържан и синът на Арабаджиеви - Вълчо Арабаджиев. Той е с мярка за неотклонение постоянен арест.

Съдът реши да остави в ареста за постоянно и Елена Караянева и Ромелия Кирилова, които също са обвинени за участие в групата.

МВР знаели от миналата година, че Арабаджиеви се укриват в апартамента на Жоро Шопа

МВР знаели от миналата година, че Арабаджиеви се укриват в апартамента на Жоро Шопа

Гешев: Влиятелните хора с пари правели всичко, да се защитят

И тримата задържани бяха пуснати под парична гаранция от спецсъда, но Апелативният съд ги върна в ареста.

На 19 декември Ветко и Маринела бяха пуснати за издирване от Интерпол с червена бюлетина.

На 20 септември Гешев заяви, че цялото имущество на Арабаджиеви е запорирано.