На официална церемония и под звуците на химна на Република България в сградата на Съдебната палата Иван Гешев положи клетва като нов главен прокурор. По този начин Гешев наследява на поста досегашния обвинител номер едно - Сотир Цацаров, който поема ръководството на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). 

Новият главен прокурор Иван Гешев заяви в словото си, че иска да благодари на колегите си прокурори, следователи и служители за това, че са го подкрепили и са показали, че прокуратурата е колектив и екип, който може и има право да решава проблемите си. 

Сотир Цацаров призова Гешев да пази прокуратурата и прокурорите
Обновена

Сотир Цацаров призова Гешев да пази прокуратурата и прокурорите

Първото предизвикателство са започналите дебати, твърди бившият главен прокурор

Аз съм главен прокурор благодарение на тези хора и показахме какво можем, когато сме единни, подчерта Гешев. По думите му предстои да се отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост независимо дали става въпрос за беден или богат, за човек, живеещ в София или извън столицата.

Той вярва, че прокуратурата ще стане по-открита и ще се отвори към проблемите и болките на хората, както и че ще бъде по-динамична. Това може да стане, ако бъдем единни и ако сами решаваме собствените си проблеми и не прехвърляме отговорността на някого друг, изтъкна новият обвинител номер едно. 

За Иван Гешев не е ясен дебатът за промени в Конституцията

За Иван Гешев не е ясен дебатът за промени в Конституцията

Когато дебатът за конституционни промени се изясни, той щял да си каже мнението

Можем да го постигнем, ако защитаваме всеки един от нас. Знам, че ще бъде трудно и тежко в този мандат, но това е единственото сигурно нещо, което мога да обещая. Цената е една по-добра и правова държава, която да оставим на децата и внуците си, акцентира Иван Гешев.

"Може да вървим бавно, но никога назад. Дела трябват, но не и думи", завърши Гешев. 

МВР ще работи с Гешев и Цацаров в отличен синхрон

МВР ще работи с Гешев и Цацаров в отличен синхрон

И премиерът има обща воля с нас, смята Маринов

На церемонията в зала "Тържествена" в съдебната институция присъстваха бившите главни прокурори Никола Филчев (на поста между 1999-2006 г.) и Васил Мръчков (бил главен прокурор през 1987-1989 г.), ръководствата на МВР и Главна дирекция "Национална полиция", бившите служебни премиери Георги Близнашки и Огнян Герджиков, правосъдният министър Данаил Кирилов, прокурори, следователи и други. 

Гешев: Терминът независим прокурор е обиден за прокуратурата

Гешев: Терминът независим прокурор е обиден за прокуратурата

Препоръките на Венецианската комисия не са задължителни, смята новият главен прокурор

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. се състоя изслушването на кандидата за главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и четири "против". На 7 ноември президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Това отново бе направено със специално изявление в президентството.

На 14 ноември се състоя повторното гласуване във ВСС на избора на Иван Гешев, което завърши със същия резултат "за" и "против".

Преди стартирането на самата процедура за избор на главен прокурор държавният глава проведе серия от срещи с представители на съдебната система.