Журналисти напразно очакваха пристигането на главния прокурор Иван Гешев за разпит в прокуратурата. Както той сам обяви днес в 10 ч. е извикан да даде обяснения по започнати проверки в СГП. Също така обаче в петък Иван Гешев съобщи и че излиза в отпуск. Така и не стана ясно обаче дали ще дойде за разпит или той няма да се състои и дали това има връзка с отпуската. Това заяви за News.bg пиара на Иван Гешев.

Дончев: Ще е репресия, ако Гешев поиска имунитета на Борисов

Дончев: Ще е репресия, ако Гешев поиска имунитета на Борисов

Пълен блокаж на държавността в последните години, забелязва Томислав Дончев

Проверките, които евентуално прави СГП, са свързани със сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, според когото главният прокурор е направил незаконен запис на разговор с Йордан Стоев, член на ВСС. Сарафов обяви и че иска да се провери дали Гешев е ползвал почивната станция на прокуратурата в Боровец като собствено жилище. И основната заявка - дали делото "Барселонагейт" е било държавно на трупчета.

Другата проверка срещу Гешев е за търговия с влияние заради твърденията на главния прокурор, че са му предлагани посланически постове срещу оставка.

Миналата седмица пленумът на Висшия съдебен съвет обсъди твърденията, че Гешев е записвал свои разговори с магистрати и политици, както и данните, че използвал за лични цели базата прокуратурата в Боровец.

Гешев заяви, че след като даде обяснения пред прокурор, ще говори и пред Висшия съдебен съвет. Дали това обаче ще стане, докато е в отпуск, не се знае. 

Миналата седмица от СГП излязоха и с изявление, в което уверяват, че няма да се поддадат на външно влияние и натиск.

Миналата седмица също от думите на главния прокурор стана ясно, че семейството на Иван Гешев се намира в чужбина в "приятелска държава" и под егидата на "приятелска прокуратура" - това във връзка със заплахите след инцидента край автомобила на главния прокурор от 1 май. 

Рашков очаква Гешев да започне да иска депутатски имунитети

Рашков очаква Гешев да започне да иска депутатски имунитети

Един от тях може да е Бойко Борисов, смята депутатът от ПП/ДБ