Състав на Апелативния специализиран наказателен съд с председател съдия Георги Ушев остави без промяна искането за промяна на мерките за неотклонение "домашен арест" на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Решението се отнася за времето, докато делото се разглежда на Апелативна инстанция.

На първа инстанция тримата получиха присъди съответно 20, 15 и 12 години за взимане на подкуп в особено големи размери за издаването на разрешително за строеж. Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.

В съдебната зала прокуратурата счете, че исканията за промяна на мерките и на тримата обвиняеми като неоснователни. Аргумент е тежестта на присъдата на първа инстанция от повече от 10 години.

Защитата на Иванчева поиска отвод на Апелативния съд
Обновена

Защитата на Иванчева поиска отвод на Апелативния съд

Съдът отхвърли искането

Според защитата настоящата им мярка за неотклонение е непропорционална, на фона и на това продължава да действа презумпцията за невинност. По думите на адвокатите подсъдимите няма опасност да се укрият и да извършат ново престъпление.

Според защитата няма смисъл да продължава втората по тежест мярка за неотклонение "домашен арест" с аргумент, че нищо не е доказано и делото би могло да бъде използван като учебник по наказателен процес.

Биляна Петрова заяви пред съдебния състав, че трябва да започне работа, за да може да се грижи за семейството и родителите си.

Определението на съда е окончателно.

Иванчева и Петрова искат разпит на Гешев в съдебна зала

Иванчева и Петрова искат разпит на Гешев в съдебна зала

Мотивът е, че има съмнения за конфликт на интереси и заговор

Припомняме, че по-рано днес защитата на Иванчева поиска отвод на Апелативния съд.  Аргументът беше словесната престрелка между съда и ВКС във връзка с правомерно издадени съдебни решения за определяне на мярката за задържане на Иванчева и Петрова.

Малко по-късно Десислава Иванчева и Биляна Петрова поискаха разпита на зам.-главния прокурор Иван Гешев в съдебна зала. Мотив за искането е, че има съмнения за конфликт на интереси и заговор.

Апелативният специализиран съд обаче отказа да вика Гешев в зала. 

Апелативният спецсъд отказа да вика Гешев в съдебна зала

Апелативният спецсъд отказа да вика Гешев в съдебна зала

От държавното обвинение са доволни от допълнителни анализ на тефтерчето на Иванчева