Апелативният спецсъд, който днес стартира делото на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров и присъдите им, произнесени от първа инстанция, отхвърли искането на защитата зам.-главният прокурор Иван Гешев да бъде извикан като свидетел в съдебна зала. Също така към делото няма да бъдат присъединени като материали журналистически разследвания.

Съдът прие обаче да бъде направена допълнителна съдебно графологична експертиза. Следва обаче да се отговори дали записите на цифри в тефтерчето на Иванчева са направени от подсъдимия Петко Дюлгеров.

Вещите лица следва да използват сравнителен материал от почерка на Дюлгеров, за което той трябва да даде експериментални образци. Представените писмени доказателства и лабораторни изследвания на Петко Дюлгеров следват да бъдат приети като доказателства по делото.

Иванчева и Петрова искат разпит на Гешев в съдебна зала

Иванчева и Петрова искат разпит на Гешев в съдебна зала

Мотивът е, че има съмнения за конфликт на интереси и заговор

Искането на запис от камери от 19 март 2018 г. също е основателно, според съдия Ушев. По искането за съдебния заседател Мария Праматарова Щуркова, трябва да бъдат проверени обстоятелствата и следва да бъде изискана информацията от ЦИК.

От защитата на Иванчева, Петрова и Дюлгеров обжалват и наложените им мерки за неотклонение, за което председателят на АСНС даде кратка почивка. Пред журналисти прокурор Тихомир Стоев коментира, че според държавното обвинение мерките "домашен арест" са напълно адекватни.

От държавното обвинение са удовлетворени от извършването на допълнителен графологичен анализ на тефтерчето на Иванчева.

По думите на прокуратурата не стига достатъчната категоричност на идентификацията на лицето, написало част от цифровите символи на една от страниците на тефтерчето. За това трябва да бъде изчистено съмнението с допълнителната експертиза, която да посочи кой е написал тези цифрови знаци.

"Ако лицето, което е написало тези цифрови знаци, е Дюлгеров, да каже, че е Дюлгеров, а ако каже, че не е той, значи не е", коментира прокурор Стоев.

Защитата на Иванчева поиска отвод на Апелативния съд
Обновена

Защитата на Иванчева поиска отвод на Апелативния съд

Съдът отхвърли искането