Адвокатите на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров поискаха отвод на целия съдебен състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Георги Ушев.

Днес делото Иванчева - Петрова - Дюлгеров започна на апелативна инстанция.

На първа инстанция тримата получиха присъди съответно 20, 15 и 12 години за взимане на подкуп в особено големи размери за издаването на разрешително за строеж. Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.

Съдът уважи искането на бившия заместник-кмет на "Младост" Петрова и освободи резервните защитници по делото.

Иванчева: Няма да има правосъдие за мен и Биляна Петрова с Гешев като главен прокурор

Иванчева: Няма да има правосъдие за мен и Биляна Петрова с Гешев като главен прокурор

Той опропасти живота ни, написа във "Фейсбук" бившият кмет на район "Младост"

Защитата направи искане за отвод на председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев и целия съдебен състав, като се аргументираха със словесната престрелка между съда и ВКС във връзка с правомерно издадени съдебни решения за определяне на мярката за задържане на Иванчева и Петрова.

Според Биляна Петрова председателят на АСНС Георги Ушев е заел страната на прокуратурата и ако има присъда, тя щяла да бъде осъдителна. Тя възнегодува и че не е допусната да участва в телевизионни дебати.

Петрова негодува, че с настоящата мярка за неотклонение "домашен арест" излежава присъдата.

Биляна Петрова настоява за отвод на цялата Апелативна прокуратурата с аргумент, че има данни за корупция. Десислава Иванчева заяви, че иска отвод на целия Апелативен спецсъд.

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова
Обновена

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова

Веднага след присъдата Иванчева, Петрова и Дюлгеров са задържани

Петко Дюлгеров пък прехвърли топката на съдебния състав и заяви, че той трябва да реши. Прокуратурата не се съгласи с доводите на обвиняемите и на защитата с аргумент, че никъде не се казва, че съдия Ушев е оказал влияние за постановяване на присъдата от първоинстанционен състав.

Според държавното обвинение така направените искания са преекспонирани.

Апелативния специализиран наказателен съд счете, че няма основания в исканията на защитата и подсъдимите. Съдът отхвърли твърдението, че има образувано дисциплинарно производство, а проверка ВКС може да прави по всяко едно съдебно производство.

Съдът отхвърли да е налице предубеденост и негативно формиране на мнение от страна на председателя на съдебния състав.

Съдия Ушев подчерта, че на обвиняемите е разрешавано да напускат домашния арест мотивирано, а недоволството на страните не може да служи като основание да отвод и за предубеденост на съдебния състав.

По отношение на искането за отвод на прокуратурата, съдия Ушев го отхвърли, тъй като следването на тази логика би довело до неразглеждането на делото.

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани публично в центъра на София на 17 април 2018 г. Те бяха задържани с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Ваклин искал лично отмъщение и вендета

Ваклин искал лично отмъщение и вендета

Петко Дюлгеров много пъти лъган от бизнесмена

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. На последното заседание по делото срещу тях обвиненият заедно с тях по-предишен кмет на столичния район "Младост" Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро. Към момента Иванчева и Петрова са под домашен арест.

Десислава Иванчева се яви на изборите за евродепутат и получи подкрепата на 30 310 души, което е 1.55%. Ден след евровота Иванчева заяви, че обмисля да се кандидатира за кмет на София.

На 27 юли тази година Иванчева призова за създаване на политическа партия с името "Непослушните".  На 6 септември стана ясно, че Иванчева се кандидатира за кмет на София за местния вот на 27 октомври. Тя е подкрепена от Християндемократическа партия на България

Християндемократите подкрепиха Десислава Иванчева за кмет на София

Християндемократите подкрепиха Десислава Иванчева за кмет на София

Бившата районна кметица на "Младост" е подкрепена от Християндемократическа партия на България

На 25 септември Общинската избирателна комисия в София отказа да регистрира бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева като кандидат кмет на София. Посоченият мотив беше, че предложението е внесено в Общинска избирателна комисия (ОИК) в Столична община извън законоустановения срок. 

Два дни по-късно ЦИК разреши регистрацията на Иванчева за местния вот.

ЦИК пусна Десислава Иванчева за вота в София

ЦИК пусна Десислава Иванчева за вота в София

Тя е кандидат за кмет на столицата