"Избийте ги всичките! Отивайте и ги довършвайте!", крещял на приближените си Божидар Кузманов - Божо Кравата, виждайки, че стрелбата по Митьо Очите е неефективна и той е жив.

Това е разказал пред разследващите свидетелят Калоян Колев.

Последно: Божидар Кузманов остава в ареста, реши спецсъдът

Спецсъдът реши в съботно заседание дали да остави зад решетките сочения за лидер на организираната престъпна група Божидар Кузманов, който преди дни неочаквано се предаде след 4-месечно издирване.

Според прокуратурата Кравата се предал "под натиска на обстоятелствата, на страха, че рано или късно ще бъде открит".

Прокуратурата поиска той да бъде оставен в ареста, тъй като имало и опасност да извърши друго престъпление и да се укрие.

Припомняме, че Божо Кравата и групата му се "прочуха" при мелето на 8 юни 2016 г. в Слънчев бряг, когато се биха и стреляха с хората на Митьо Очите. Тогава загина 46-годишният съсобственик на "Аркус сигурност Бургас" Александър Алексиев. Разследването срещу тях започна в края на юни, 20 дни след стрелбата в ресторант "4You".

Версията на Божо Кравата за стрелбата е, че било въоръжено нападение, организирано от Митьо Очите. Самият Божидар Кузманов смятал да разговаря с Очите, но вместо това получил удар. След това започнала стрелбата. Кузманов твърди, че той и хората му действали като самоотбрана.

Преди два дни прокуратурата обвини Божо Кравата като ръководител на организирана престъпна група. Групата действала в региона на Слънчев бряг и Несебър и била специализирана в принуда, наркоразпространение и сексуална експлоатация.

Свидетели разказват, че групата на Кравата три години "колела и бесела" в Слънчев бряг и Банско.

Принуда, заплахи и силови действия извършвала групата на Божо Кравата според прокуратурата. Самият той заемал централно място в схемата.

Обвиняемите Иван Терзийски и Георги Иванчев отговаряли за силовите действия, които са били насочени към собственици на конкурентни заведения и таксиметрови шофьори. Групата използвала огнестрелни и хладни оръжия.

Прокурорът изтъкна, че в Банско Кузманов стопанисвал и друго заведение, като групата е отравяла закани към туроператори, за да водят туристи в неговата дискотека.

Свидетелят Себастиян Новени разказва как на 6 юни спряно него е била отправена заплаха за побой. Целта била той да бъде сплашен и да води туристи в студията за татуировки, стопанисвани от обвиняемия Иван Терзийски.

Според прокуратурата поради високата степен на обществена опасност Кузманов трябва да остане в ареста.

На искането на обвинението обаче категорично се противопостави защитата на Божо Кравата - адвокат Лъчезар Таков.

Той смята, че няма доказателства, че е действала организирана престъпна група. "Добре че нямахме смъртно наказание, за да не бъде изпълнено в задния двор на съда", заяви защитата по време на пледоарията си.

Таков изложи съвсем различна версия, а именно, че спрямо Божидар Кузманов и другите 9 обвиняеми е имало въоръжено нападение от страна на Митьо Очите и хората му. Вместо прокуратурата да разследва дали убийството на охранителя на Очите - Александър Алексиев, е извършено при неизбежна отбрана, се занимавала да търси "под вола теле", да търси организирана престъпна група.

Защитата подчерта, че е искан отвод на водещите разследването в Бургас, но наблюдаващият прокурор Славова не е уважила нито едно искане.

Според адвокат Лъчезар Таков голяма част от доказателствата са силно манипулирани и преувеличени. По думите му в нощта на инцидента Божидар Кузманов е вечерял спокойно с приятели и познати в заведението, когато Митьо Очите и хората му са отишли там. Той изтъкна още, че разследващите не са се занимали и с групата на Димитър Желязков.

Таков посочи, че според ДНК експертиза по пълнителя на един от пистолетите "Макаров" е имало ДНК материал на Николай Маринов, който се води пострадал.

Защитата коментира още, че Божидар Кузманов е излязъл бос от заведението, което показвало, че той си е почивал във въпросната вечер. Адвокат Таков изтъкна и факта, че от всички останали обвинени само двама са в ареста към момента, а другите седем бяха освободени, като различни съдебни състави са приели, че няма данни за престъпна група.

Според защитата прокуратурата е изпълнила единствено количествения критерии при повдигането на обвинения, а именно, че се касае за повече лица. Адвокат Таков обясни, че за да има организирана престъпна група трябва да има общи трайни връзки между участниците и структуриране на тези връзки.

По време на съдебното заседание Божо Кравата обяви, че е работил като готвач в заведението "4You", където се разигра кървавият екшън. Пред съда той посочи два адреса. Единият е по лична карта в град Пазарджик, а другият - в столичния квартал "Витоша".

Съдът прие като доказателства представени от защитата документи, а именно удостоверение за раждане на детето на Божо, както и декларация от жената, с която той живее на семейни начала - Зорница Бончева, по отношение на бащинството на детето.

Тъй като по времето, когато се е родило, Божо Кравата все още не се беше предал, той не е бил вписан в акта за раждане като баща на детето. Тук защитата направи пояснение, че той се е страхувал за живота си и живота на семейството си. Адвокатът изтъкна също данни за атентат срещу колата на Зорница Бончева, които прокуратурата не е добавила към материалите.

Представено беше и удостоверение за граждански брак на другия обвиняем - Иван Терзийски. Божо Кравата е бил свидетел на подписването, както и кръстник на детето на Терзийски. Оттук пък адвокат Лъчезар Таков направи извод, че не се касае за никаква престъпна връзка, а за духовна и приятелска.

Божидар Кузманов остава в ареста, реши спецсъдът. Спецмагистратите го оставиха зад решетките, тъй като свидетелите се страхували от него. Съдията подчерта, че някои от тях дори са променили местожителството си. Имало опасност Кузманов да се укрие.

Пред медиите адвокатът на обвиняемия Кузманов коментира, че клиентът му не знаел, че го издирват и затова се предал едва сега.

Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативния специализиран наказателен съд на 1 ноември.