Разбита е крупна измамна схема за работа в чужбина, съобщиха от пресцентъра на МВР. От там посочват, че пострадали от нея са граждани от почти всички области в страната. Обвинени за престъплението са трима души от Борово - две жени и мъж.

От октомври до 6 ноември групата успяла да заблуди 21 кандидати за селскостопанска работа в Кралство Испания. Таксата, която определила за „услугите си", била 150 евро. Общият размер на събраните чрез схемата пари до момента е в размер на 3 150 евро.

От МВР уточняват, че управителят на фирма Г.Т. публикувал обяви в интернет за работа в чужбина. В текста били посочени банкови сметки, на които трябвало да бъдат преведени таксите. Описана била и процедурата за одобряване на кандидатите.

Няколко дни по-късно фирмата наела офис на бул. „България" във Велико Търново. Трудовите договори се получавали по пощата или в офиса срещу заплащане.

Гражданите, които идвали на място, се срещали с жена, представяла се за Елена Михайлова. Всъщност това била 36-годишната К. И. Тя приемала кандидатите, вземала им таксата и им връчвала договорите. Тези, които не посещавали офиса, контактували само с жена, представяла се за Марина Христова, в действителност 26-годишната С. Г.

Интересен факт е „мозъкът на групата" - въпросната С.Г. е била разследвана от столичното Четвърто РУП за същото престъпление. Наложена й е била дори мярка за неотклонение „задържане под стража", променена впоследствие в домашен арест". В момента на задържането й С.Г. е с действаща такава мярка, посочват от МВР.

От там допълват, че според уговорката, първата група трябвало да отпътува за Кралство Испания на 14 ноември. С. Г. обаче обяснила по телефона, че „има проблем" и пътуването се отлага за 24 ноември. Част от подалите документи започнали да се съмняват в коректността на фирмата, защото конкретните им въпроси за пътуването и работата зад граница оставали без отговор.

След сигнал в ОДМВР - Велико Търново, служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност" посетили офиса на фирмата, проучили дейността й, както и всички свързани с нея  физически лица.

Проверката констатирала, че подписаните трудови договори не са регистрирани в ТД „НАП". Още през 2007 г. дружеството е дерегистрирано по ЗДДС по инициатива на данъчните служби във връзка с извършени нарушения, посочват от МВР.

Фирмата нямала лиценз за посредническа дейност и самата процедура за наемане на работници за работа в чужбина чрез сключване на трудови договори в България не била коректна.

26-годишната С.Г. е в ареста за 72 часа. На съучастниците й К.И. и Г.Т. също са повдигнати обвинения, допълват от пресцентъра на МВР.