Осъдиха премиера Бойко Борисов да плати на депутатката Елена Йончева 5000 глоба за претърпени неимуществени вреди от накърнен духовен интегритет, чест, достойнство и добро име, причинени от противоправно поведение на Бойко Методиев Борисов.
Това става видно от решение на Софийския градски съд от 8 април 2019 г.

Така депутатът Йончева осъди премиера Борисов и на втора инстанция - СГС. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.

В това решение СГС отменя солидарното заплащане от страна на ГЕРБ на обезщетението към Йончева.

Йончева осъди Борисов на 5000 лева

Йончева осъди Борисов на 5000 лева

Решението на съда може да бъде обжалвано

Премиерът е осъден да обезщети Йончева за думите си: "Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати" и "бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава".

Тези думи са казани на 10 март 2017 г. в Бургас, на Кръгла маса по екология и земеделие. Освен глобата, премиерът Борисов трябва да плати и лихва върху главницата, считано от 10 март 2017 г. до окончателното изплащане.

От съдебното решение става видно, че искът е отхвърлен за разликата до пълния предявен размер от 20 000 лв.

Борисов трява да плати и разноски за първоинстанционното производство в размер на 825 лв.

Това не е първото дело, което се води срещу премиера за негови изказвания.

На 6 ноември 2018 г. Софийският градски съд отхвърли исковете за обезщетения по делото за клевета, което водеха един срещу друг лидерите на ГЕРБ и на БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Двамата имаха словесни схватки по време на кампанията на парламентарните избори.

По-рано, на 20 май 2018 г. премиерът обжалва решението на Софийския районен съд, че трябва да плати 5000 лева заедно с партия ГЕРБ на Елена Йончева.