Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов не е разговарял с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев дали да бъде част от бъдещото служебно правителство. Това обяви самият министър кулоарите на Партийния дом пред журналисти.

Иначе запитан многократно от журналисти в крайна сметка кой го е предложил да участва в сегашното редовно правителство, макар и в оставка, Калин Стоянов повтори тезата си, че единственият човек, с когото е разговарял, поканил и предложил в качеството му на експерт, е Кирил Петков.

Калин Стоянов сподели пред медиите още, че съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков е идвал в кабинета му в МВР, като един от случаите бил покрай местните избори. Петков поискал за ръководител на оперативния щаб за изборите да бъде сложен заместник-министър Кирил Ценкин.

"Тогава аз му казах, че това трудно може да се случи, защото винаги назад във времето е бил главният секретар, а и занапред ще бъде. Няма как лице, което е част от политическия кабинет в случая, какъвто е заместник-министър да бъде ръководител на оперативния щаб на изборите", обясни Стоянов. Кирил Петков неведнъж ходил в кабинета на Стоянов, докато Асен Василев пък не е идвал.

Калин Стоянов заяви още, че нищо не може каже около казуса на шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и акцията на ДАНС от вчера. Няма връзка на оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев с акцията на ДАНС в "Митниците". По думте на МВР шефа не е имало натиск върху Коцев. Той подал оставка на лични основния. 

"Вчера главният секретар си подаде оставката по лични причини. Не, категорично никакъв натиск няма." Стоянов обясни, че днес за първи път чул, че евентуално имало някакъв натиск. Би следвало комуникацията да минава през мен, каза още вътрешния министър в оставка по темата за главния секретар.

Със 17 протокола за обиск по неотложност претърсили Митниците

Със 17 протокола за обиск по неотложност претърсили Митниците

Иззети са документи, компютри, пари, кокаин и 1500 мастербокса цигари

"Никога не съм виждал Мартин Божанов-Нотариуса, не съм се запознавал с него и не съм разговарял с него - нито по телефон, нито по някакви социални приложения, нито чрез пощенски гълъби". Това заяви Стоянов пред журналисти в Партийния дом, след като близо над 3 часа бе изслушван на закрито заседание в Народното събрание за групата около Мартин Божанов.

На въпрос дали е Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР, Калин Стоянов отново не даде конкретен отговор, а посочи, че това представлява държавна тайна. Информацията за това дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР можела да се изиска от прокуратурата и от съда. Дали едно лице е сътрудник на МВР, или не, това не му дава протекция по отношение на него да не бъде извършено наказателно преследване.