Дали едно лице е или не е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява държавна тайна.

Това се посочва в официална позиция на ведомството във връзка с "нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР".

Категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 т. II. 3 и 5 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация, посочват от МВР.

Оттам отбелязват, че същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР.

Министерството отговаря и на друг често задаван въпрос или "упрек", както оттам го определят, а именно - кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите на МВР. Поради тази причина от ведомството прилагат копие от заповедта за нейното назначаване, която обаче не дава никаква нова информация.

Снимка 659472

Източник: пресцентър МВР

МВР представя позиция и относно местните избори, които се проведоха преди вече половин година. Категоричният отговор дали е имало бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове, се съдържа в публикуваната статистика от проведените последни избори, посочват от МВР.

Оттам недоумяват защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот.

От Министерството припомнят, че точно в този период "неработещата" система въведе новия момент - използване на специализирано приложение Географска информационна система "Изборни процеси" - инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори.

Обръща се внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите.

Калин Стоянов опровергава "безумия" по свой адрес и се обръща към съда

Калин Стоянов опровергава "безумия" по свой адрес и се обръща към съда

Той отказва името му да се петни от политици за предизборните им нужди