Прокуратурата, когато работи, е изложена на нападки, критики, атаки. Най-много политиците искат да се месят в нея. Това заяви единственият кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС Евгени Иванов.

Независимостта на прокуратурата е гарантирана по закон. Запитан как се отстоява политическия натиск, той отговори - с работа, с взаимност, с уважение. Прокурорската професия е благородна, но неблагодарна, каза Иванов.

Системата да се модернизира и Наказателният кодекс (НК), който е създаден преди повече от 50 години, е остарял. Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) е най-големият проблем. Той е доста формализиран. В него има изисквания, които ние спазваме. Те ни затрудняват да си вършим работата качествено, обясни Иванов. 

Прокурорите избират нов представител във ВСС
Обновена

Прокурорите избират нов представител във ВСС

Иван Гешев пише в Туитър докато е на заседанието

Нямам принос да съм единствен кандидат. Очаквах повече кандидати, за да се получи конкуренция. Дори да съм единствен кандидат, направих всичко възможно да се видя с повече колеги от страната и от София. Аз съм член на прокурорската квота, ще направя възможното да съм представител на прокуратурата и да следвам интересите, каза Евгени Иванов.

За разделянето на състава на ВСС на прокурорска и на съдийска колегия, той обясни, че във ВСС винаги доминиращия брой е бил на съдиите. Те доминираха за всяко решение, което според тях е правилно. Винаги са били 15 и повече.

Съдии на протест пред ВСС - не харесват новата е-система
Обновена

Съдии на протест пред ВСС - не харесват новата е-система

Софтуерът затруднявал работата им

Запитан за становищата, че главният прокурор е недосегаем, а прокуратурата е безконтролна, Иванов каза: "Няма такова нещо". Прокуратурата участва в не повече от 20% от живота на хората. Ако човек не върши престъпления, той няма да се среща с нея.

Ние работим, за да защитаваме правата на гражданите. Европейската комисия от доста години наблюдава събитията, имат ясен повод върху събитията. Техните доклади отразяват обективност, смята Евгени Иванов.