Шефът на СДВР главен комисар Любомир Николов и неговият екип дадоха повече подробности за случая, при който рецидивист простреля полицейски служител. На 8 юни, около 23.30 часа, полицаят и негов колега били изпратени по сигнал за междусъседски скандал. На място подателят обяснил пред униформените, че съсед заплашил семейството му с физическа саморазправа и убийство, след което избягал. В хода на стартиралите действия за установяването му, срещу полицаите бил произведен изстрел, куршумът уцелил ръката на единия от униформените. Колегата му действал бързо и успял да качи простреляния в патрулния автомобил, където му оказал първа помощ.

Полицейският служител видял, че лицето се насочва към тях и го обезвредил с техническо устройство тип електрошок, с което го парализирал за 5 секунди. Въпросният електрошок е безвреден за здравословното състояние, но предизвиква много силен спазъм.

Нападателят е задържан и изтърпява 72 часовата си мярка за неотклонение. В момента се намира в болница заради белодробна недостатъчност.

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Престъплението е извършено през 2018 година

Главен комисар Николов посочи, че лицето е криминално проявено, като в периода от 1997-2021 г. е излежало четири присъди - за хулиганство, за противозаконно отнемане на МПС, за телесна повреда и кражби, и за съучастие в опит за кражба на движими вещи. При процесуално-следствените действия са иззети използваното от рецидивиста оръжие - пушка, преработена за стрелба с бойни патрони, още една пушка и два ножа. "Наш познайник е, Ники Плешивия е неговият прякор", уточни той. Във всеки един екип на територията на всяко едно столично управление полицейските служители имат такова парализиращо устройство - електрошок, Когато сигналът касае агресия или насилие се изпраща екип с помощни средства.

Полицейският служител се възстановява, добре е и в СДВР го очакват да се върне на работа. Става въпрос за млад служител на около 6-7 месечна работа в полицията.