Доживотна присъда без право на замяна бе приведена в изпълнение за участник в групата "Килърите", съобщиха от Апелативната прокуратура. 45-годишният Васил Костов, по прякор Кеца, бе признат за виновен и осъден за две от престъпленията, в които беше обвинен - за убийствата на адвокат Петър Лупов от Велико Търново и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Васил Петков Костов е признат за виновен като участник във въоръжена организирана престъпна група за извършване на умишлени убийства, причиняване на средни и тежки телесни повреди и палежи, създадена с користна цел, както и за държане на боеприпаси заедно Петър Стоянов Сумиста и Янко Попов, уточниха от прокуратурата.

Потвърдиха доживотните присъди на трима от „Килърите”

Потвърдиха доживотните присъди на трима от „Килърите”

За Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев

Общото наказание на Костов, което му наложил Варненският апелативен съд, бе определено на една доживотна присъда без замяна съгласно правилата на член 23 от Наказателния кодекс.

Доживотната присъда без замяна на Васил Костов е влязла в законна сила на 26 октомври 2016 год. Костов и защитата му подали бланкетна жалба, в която не посочили касационните основания и доказателства, които я подкрепят. Това е трябвало да се стори в 7-дневен срок в допълнение към жалбата. Съдът е оставил без уважение обжалването.

Килърите пледираха, че са невинни

Килърите пледираха, че са невинни

Четат присъдата им на 4 май

На 14 септември 2016 год., 7 дни след изтичане на законовия срок за това, защитата на Васил Кеца изпратил по пощата допълнението към жалбата. Върховният касационен съд приел, че частната жалба е неоснователна и не покрива изискванията на член 351, ал. 1 от НПК.

В касационната жалба задължително се посочват от когото е подадена присъдата, решението и частта, в която се обжалва, в какво се състои касационното основание и данните, които го подкрепят, както и искането, което се прави.

Делото срещу килърите на Сумиста пред приключване

Делото срещу килърите на Сумиста пред приключване

Три дни са определени за пледоарии

В жалбата на защитата на килъра Костов тези задължителни реквизити липсвали. Така тя е оставена без уважение. С това присъдата в частта за двете убийства влязла в законна сила.

В момента участникът в групата "Килърите" изтърпява присъда лишаване от свобода от 10 години за участие в организирана престъпна група за рекет и държане на оръжие без разрешение в плевенския затвор.

Свидетели превърнаха в цирк делото „Килърите 3"

Свидетели превърнаха в цирк делото „Килърите 3"

Масов отказ от показания разтакава делото

Доживотната присъда без замяна Васил Костов ще търпи в затвора във Враца.