Обвиниха кмета на пазарджишкото село Братаница, 53-годишния Георги Спасов, за незаконно държане на оръжие. Прокуратурата в Пазарджик е ръководила огледи, разпити на свидетели, назначени експертизи, съобщи Дарик.

Установено е до момента, че от юни до 11 декември 2015 година той е придобил и държал в къщата си в селото един пистолет „Макаров“, калибър 9 мм, произведен в Русия, без фабричен номер, осем патрона, калибър 9 мм, и един боен патрон, предназначен за пушка "Мосин Наган".

Кметът не е имал надлежно разрешение, което се изисква по Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия. На Георги Спасов е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 1000 лева.

Все повече селски кметове са разследвани за побой над съгражданите си

Все повече селски кметове са разследвани за побой над съгражданите си

Тече проверка за пазарджишкото село Щърково

Оръжието на Спасов бе открито в дома му след обиски, организирани по повод на убийството на 44-годишен баща на три деца от Братаница. За това престъпление кметският син - Васил Спасов, на 27 години, е един от тримата обвиняеми.

Задържаха трима за убийството на 45-годишен баща на три деца

Задържаха трима за убийството на 45-годишен баща на три деца

Мъжът бил държан в метална клетка

Другите двама са Георги Николов и Илиян Найденов. Васил и Георги са с постоянно задържане под стража. Мярката на Илиян, домашен арест, предстои да бъде гледана на 18 февруари от 10 часа в Апелативния съд в Пловдив. Неговите адвокатите са я обжалвали и прокурорът по делото Димитрия Ганчева я е протестирала.

Както съобщихме по-рано в друга област - Смолянско, е проведен семинар с кметове, които са били инструктирани как да залавят нарушители и да им слагат белезници.

Обучиха селски кметове как да залавят престъпници

Обучиха селски кметове как да залавят престъпници

На семинар в Пампорово им показаха как се слагат белезници

Междувременно се увеличават случаите на кметове или на техни роднини, които пребиват своите съседи.