Областният управител на Варна Христо Контров вкара въпроса за арменския геноцид във Върховния административен съд (ВАС).

Губернаторът обжалва решението на Административния съд във Варна пред по-висшата инстанция, съобщава moreto.net.

На 25 юни Варненският административен съд остави без разглеждане постъпилото от Контров оспорване на решението на Общинския съвет, с което бе приета Декларация за признаване и осъждане на геноцида над арменците в Османската империя 1915 - 1923 г. Според магистратите оспорването е недопустимо, тъй като декларацията не е юридически акт.

В мотивите си в жалбата до ВАС, областният управител отбелязва, че Административният съд неправилно е приел, че се оспорва самата декларация. Всъщност Контров оспорвал законосъобразността на решението.

Жалбата на областния управител до ВАС е недопустима, коментира адвокатът и председател на групата на ГЕРБ в ОбС Емил Радев.

Именно затова Административният съд прекрати делото. В мотивите си областният управител твърди, че декларацията няма местно значение и е извън компетенциите на местната власт.

Според Радев обаче е точно обратното. В ЗМСМА е залегнало приемането на декларации, а местният парламент се е произнесъл по предложение за решение, внесено от арменската общност, която наброява над 6 000 души. В крайна сметка във Варна е втората по-големина арменска общност в страната, заяви общинският съветник. Всички тези хора са граждани на общината и този въпрос естествено ги касае, категоричен бе той.

Емил Радев прогнозира, че ВАС ще се произнесе по недопустимостта на жалбата на Контров.

Очакваме в най-скоро време декларацията, осъждаща арменския геноцид, да влезе в сила, каза той. 

По думите му в местния парламент, протакането и безмисленото обжалване е злоупотреба с паметта на загиналите и злоупотреба с емоционалните ни отношения с техните потомци, живеещи на територията на общината.

Този въпрос е по-скоро морален, отколкото правен. При липсата на морал, ще трябва компетентният съд да се произнесе. Това обаче няма да спести унижението, на което са подложени арменците и политизирането на толкова болен за тях въпрос, заключи Радев.