Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейния политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им. Това се посочва в официална позиция на КПКОНПИ по повод днешното изказване на Надежда Йорданова, че Антикорупционната комисия "продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните".

От Комисията изтъкват, че в два поредни доклада на Европейската комисия по Върховенството на закона КПКОНПИ е сред малкото български институции, чиято работа е оценена еднозначно положително.

Въпросът за нов шеф на КПКОНПИ не бил обсъждан с правосъдния министър

Въпросът за нов шеф на КПКОНПИ не бил обсъждан с правосъдния министър

Йорданова вижда два варианта след закриването на спецсъдилищата

От началото на 2020 г. досега Комисията бе приета единодушно от своите партньори, сред които антикорупционните агенции на Франция и Италия, за член на международни организации и мрежи (Мрежа за почтеността, Мрежа на органите за превенция на корупцията (NCPA) и др., посочва се в становището.

От КПКОНПИ припомнят, че през декември 2021 г. е било подписано споразумение с Европейската прокуратура, по силата на което Дирекция "Противодействие на корупцията" извършва проверки, възлагани пряко от европейските делегирани прокурори.

"В 45-ото Народно събрание депутати от коалиция "Демократична България", сред които и Надежда Йорданова и Христо Иванов, внесоха законопроект за изменение на ЗПКОНПИ, който предвиждаше спиране на всички 5876 проверки и всички 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани. Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев 199 378 865, 81 лв. и много други лица. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова желание за "ревизиране на предявените искове", заявяват от Комисията. Те посочват, че твърденията на правосъдния министър за необходимост от привеждане на действащия закон в съответствие с нормите на ЕС са "напълно голословни" и прикриват точно тези планове.

Петков обеща: Съдебна реформа ще има, и то много скоро

Петков обеща: Съдебна реформа ще има, и то много скоро

Премиерът с ясен критерий за новия шеф на КПКОНПИ - да има един аршин към всички

От КПКОНПИ изтъкват, че Съдът на ЕС в Люксембург е потвърдил, че българският Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество не противоречи на европейското законодателство.

В този смисъл само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите "бухалка" и "изтривалка" да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри, подчертават от Антикорупционната комисия.