cez В нощта срещу четвъртък неизвестни засега извършители са проникнали в двора на подстанция „Подуяне" и са откраднали 95 м от кабела „Редута 110kV", съобщиха от ЧЕЗ.

В състава му се включват 600 кг. мед и 500 кг. олово, а щетите се оценяват на над 10 хил. лева. В момента на посегателството кабелът не е бил в експлоатация и съответно липсата му няма да предизвика смущения в захранването.

Откраднатият кабел е същият, който ЧЕЗ вече подменя заради предишно посегателство. Инвестицията е на стойност 2,5 млн. лева и се наложи, след като при опит за кражба през май тази година бе прекъсната връзката в един от диагоналите на захранване на гр. София между подстанциите „Гео Милев" и „Подуяне".

Аварията намали сигурността на електрозахранването на столичните райони „Център", кв. „Изток", кв. „Гео Милев", кв. „Подуяне", ж.к. „Сухата река" и ж.к. „Хаджи Димитър", на чиято територия се намират сградите на редица държавни институции, сред които и Министерски съвет, посочиха още от ЧЕЗ.

Директорът на дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата" Росен Йорданов за пореден път призова за по-строги регламенти за търговията с цветни метали и безкомпромисни наказания за крадците на електрически съоръжения. По думите му, тези посегателства нанасят щети на ЧЕЗ, но по-важното и по-страшното е, че те засягат най-вече гражданите и бизнеса, които разчитат на сигурно и непрекъснато захранване.

От началото на 2008 г. до края на септември 2010 г. кражби и посегателства на съоръжения по мрежата на ЧЕЗ са нанесли щети на обща стойност 16 млн. лева.