Съдът даде ход на делото срещу Кристиан Николов, подсъдим за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Днес бе разпоредителното заседание, а делото по същество тръгва от 23 февруари.

Магистратите отхвърлиха искането за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража" с мотив, че при по-лека мярка подсъдимият може да извърши ново престъпление.

Определението на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

Делото започна с разпит на свидетели и вещи лица. По време на заседанието подсъдимият Кристиан Николов заяви в своя защита: "Тъй като досега не съм имал възможност да се срещна с близките на пострадалия, искам да използвам този момент и да изкажа моите най-искрени съболезнования за загубата. Знам, че това нещо не би могло да ви утеши, до искам да знаете, че искрено съжалявам за случилото се.".

По време на днешното разпоредително заседание в Софийския градски съд магистратите отчетоха, че няма допуснати процесуални нарушения по делото. Магистратите приеха заседание при закрити врата и да спре онлайн излъчването, макар според близките на Милен Цветков да няма основание за разглеждане на делото при закрити врата.

По време на заседанието адвокатът на обвиняемия Кристиан Николов - Любомир Таков поиска отвод на прокурор Иван Кучиев с мотив, че бил близък с адвоката на близките на Цветков - Менко Менков.

Адвокатът на Кристиан поиска отвод и на адвокат Константин Симеонов - пак защитник на близките на Цветков с мотив, че е бил адвокат на майката на Кристиан в процеса срещу нея, който имаше.

Магистратите отхвърлиха искането за отводи на прокурора и на адвоката. Приеха само искането за отвод на майката на Николов като негов защитник.

От прокуратурата заявиха, че няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство срещу подсъдимия.

Адвокат Любомир Таков заяви, че няма други доказателствени искания, също няма основания за спиране или прекратяване на наказателното производство, но при така формулираното обвинение трябвало да се разпитат всички вещи лица по делото.

Съдът отново отказа да пусне Кристиан Николов на свобода

Съдът отново отказа да пусне Кристиан Николов на свобода

Мярката му беше потвърдена и от Софийския апелативен съд

След края на съдебното заседание адвокатът на близките на Милен Цветков Менко Менков увери пред журналисти, че ще бъдат разпитани всички вещи лица и свидетели по делото. Като частни обвинители са конституирани - Боян, син на Милен Цветков, Калина, съпругата на Цветков и сестра му Цветанка. Братът на Милен Цветков е отказал да участва.

Припомняме, че през декември Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу 22-годишния мъж. Той е обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, но и доживотна присъда.

По разследването бе обвинена и майката на шофьора - Десислава Николова, като управител на търговскотото дружество, собственик на автомобила.

Обвинения бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.

На 22 април Софийският градски съд реши да остави за постоянно в ареста Кристиан.

Експертизата установи няколко вида наркотици в кръвта на Кристиан.