Магистратите от Конституционния съд се произнесоха по искането на бившите депутати от ГЕРБ, които оспорваха налагането на мораториум върху някои решения от края на правителството "Борисов-3".

Решението е за конституционно дело № 8/2021 г., образувано по искане на 60 депутати, за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание от 22 април 2021 г. за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи.

Запитването на тогавашните депутати бе: "Допустимо ли е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, други държавни органи, установени от основния ни закон и съдебната власт?".

Според решението на конституционалистите е недопустимо с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, на други държавни органи, установени от Основния закон и на съдебната власт. Тези правомощия са разписани в Конституцията и развити в законите.

Конституционалистите са отклонили искането да бъде установена противоконституционност на Решението на парламента от 22 април 2021 г., защото то вече не действа от назначаването на първото служебно правителство.

Решението е прието единодушно с 11 гласа.

Припомняме, мораториумът бе наложен от 45-то народно събрание по предложение на "Изправи се! Мутри вън" и Мая Манолова, обединени с предложението на БСП и подкрепено с гласовете и на ДПС, и на "Има такъв народ".