Конституционният съд образува дело заради избора на председател на Сметната палата, съобщава БНР.

Това се случва ден, след като президентът Румен Радев атакува в КС решението на Народното събрание да назначи Горица Грънчарова-Кожарева за изпълняваща функциите на председател на институцията до избора на нов.

Държавният глава счита, че с решението си депутатите не само не са преодолели последствията от решението на Конституционният съд да отмени освобождаването на Цветан Цветков като ръководител на Палатата, но и са го нарушили.

Радев сезира КС за избора на временен шеф на Сметната палата

Радев сезира КС за избора на временен шеф на Сметната палата

Решението на НС нарушавало независимостта на Сметната палата

Припомняме, вчера уволненият от бившето Народно събрание председател на Сметната палата Цветан Цветков не беше допуснат до работното си място. В отговор от институцията посочиха, че е издадена заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата. В тази връзка Цветан Цветков не е действащ председател на Сметната палата, а посетител - затова и не е бил допуснат в сградата.

През януари в края на своята работа 48-ят парламент реши да отстрани Цветан Цветков като шеф на Сметната палата. Извънредната точка в дневния ред на НС беше внесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". На негово място като временно изпълняваща длъжността бе избрана Горица Грънчарова.

Впоследствие ПП и ДБ сезираха Конституционният съд по казуса. КС обяви освобождаването на Цветков за противоконституционно и го възстанови на поста.

Сметната палата: Цветан Цветков не е председател, а посетител

Сметната палата: Цветан Цветков не е председател, а посетител

Издадена е заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата