Конституционният съд отклони искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на решението на парламента за създаване на Временна комисия за промени в Конституцията. Решението бе гласувано на 2 октомври 2020 г. (обн., ДВ, бр. 86 от 6.10.2020 г.). Информацията е от КС.

Причината за днешното Определение № 3/2020 г. по конституционно дело № 12/2020 г. е отмяна на Решението от Народното събрание. С него се прекрати производството по делото, защото самата комисия, за чието съществуване бе насрочено делото, вече не съществува.

Определението е прието единодушно.

Делото се прекратява. Искането за разглеждане се връща на президента Румен Радев.

Припомняме, на 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов обеща, да се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

Междувременно първото предложение за нов Основен закон на ГЕРБ, което бе внесено тържествено в Народното събрание, бе основно редактирано, а правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка.

На 13 октомври президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната комисия по проекта на ГЕРБ за нова Конституция.

Припомняме, такова решение бе взето на 2 октомври по предложение на ГЕРБ, а комисията бе оглавена от депутата Десислава Атанасова.

В искането си държавният глава посочи, че промени във вече внесен проект за нова Конституция може да прави само Велико народно събрание, а действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не.

Атанас Славов: Управляващите затвърдиха имиджа ни на държава, която не спазва ангажиментите си

Атанас Славов: Управляващите затвърдиха имиджа ни на държава, която не спазва ангажиментите си

Пороците от обикновеното законодателство се пренесли на конституционния процес