Конституционният съд допусна за разглеждане искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии.

Определението е прието единодушно с 9 гласа.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани от 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г., а седмица по-късно положиха клетва. На нея обаче държавният глава отказа да присъства, след като на 23 януари сезира Конституционния съд за избора на Атанасова и Белазелков.

Румен Радев няма да чуе клетвата на Атанасова и Белазелков

Румен Радев няма да чуе клетвата на Атанасова и Белазелков

Думите не може да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите

В мотивите си държавният глава посочи чл. 91б от Конституцията, приет преди един месец, който задължава Народното събрание да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени при номинациите и избора на тези конституционни съдии.

Освен формалните обсъждания и процедури, които целят да легитимират предварителна договорка между управляващите политически сили, доказателство за това, че са престъпени нормите, е съзнателният опит на мнозинството от народните представители да заобиколят и решенията на КС за срока на мандата. Президентът припомни, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен, категоричен бе Румен Радев.

Адв. Петър Славов: Атанасова и Белазелков да изчакат решението на КС

Адв. Петър Славов: Атанасова и Белазелков да изчакат решението на КС

Изборът бе предрешен от лидерите на сглобката, смята юристът