Европейската прокуратура назначи още четирима от предложените за делегирани прокурори от България, съобщава БНР.

Засега обаче не са известни имената на назначените. От прокуратурата обаче уточняват, че те ще бъдат оповестени на сайта й през следващите дни.

Припомняме, в средата на септември прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определи съдията от Специализирания наказателен съд Елена Попова, прокурорите от Софийската градска прокуратура Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Анна Алексова и заместник-ръководителите на окръжните прокуратури на Перник - Анита Джамалова, и на Кюстендил - Ивайло Илиев, за делегирани прокурори на европейската прокуратура. Причината е, че първоначалните предложения на страната ни бяха отхвърлени от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Кьовеши още чака кандидатурите ни за шестима европрокурори

Кьовеши още чака кандидатурите ни за шестима европрокурори

Европейската прокуратура не е получила официално шестте български предложения

ВСС първоначално излъчи 10 кандидати за европрокурори през февруари месец тази година. Шестима от тях обаче бяха отхвърлени с обяснението, че не покриват критериите и нямат необходимия опит да заемат длъжността. От ВСС дори изразиха учудването си от така стеклите се обстоятелства, а посещението на Лаура Кьовеши в България имаше за цел да забърза процедурата по избори и предлагане на нови кандидатури, за да запълни страната ни квотата си.

България има право на 10 такива магистрати.

ВСС изпраща съдия от спецсъда и петима прокурори за Европрокуратурата

ВСС изпраща съдия от спецсъда и петима прокурори за Европрокуратурата

Последната дума по одобрение ще е на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши