Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прекратява процедурата за избор на европейски делегирани прокурори от България.

Причината е, че следващите по ред кандидати не са получили подкрепа от необходимото мнозинство от гласовете на присъстващите членове на Колегията.

Решението е взето във връзка с получено писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, адресирано до заместник-министъра на правосъдието Мария Павлова. С него европейският главен прокурор информира за решение на колегията на Европейската прокуратура от 12 януари тази година, с което Ивайло Илиев е назначен за европейски делегиран прокурор от България с мандат от пет години с възможност за подновяване, както и друго решение, с което кандидатурата на Анита Джамалова е отхвърлена.

Кьовеши назначи още четирима европрокурори от България

Кьовеши назначи още четирима европрокурори от България

Засега от прокуратурата не съобщават имената им

В писмото се отправя и искане за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България.

Припомняме, през декември миналата година главният прокурор поиска допълнителна информация за двамата делегирани прокурори в България, чиято съдба все още не беше решена - Анита Джамалова и Ивайло Илиев.

През февруари 2021 г. ВСС първоначално излъчи 10 кандидати за европрокурори. Шестима от тях обаче бяха отхвърлени с обяснението, че не покриват критериите и нямат необходимия опит да заемат длъжността. От ВСС дори изразиха учудването си от така стеклите се обстоятелства, а посещението на Лаура Кьовеши в България имаше за цел да забърза процедурата по избори и предлагане на нови кандидатури, за да запълни страната ни квотата си.

След това страната ни представи още шестима, като четирима от тях бяха назначени през октомври.

ВСС изпраща съдия от спецсъда и петима прокурори за Европрокуратурата

ВСС изпраща съдия от спецсъда и петима прокурори за Европрокуратурата

Последната дума по одобрение ще е на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши