Главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация за двамата делегирани прокурори в България, чиято съдба все още не е решена, съобщава БНР.

Тя е обявила това на брифинг в Словения, където беше на посещение.

Става дума за Анита Джамалова и Ивайло Илиев - заместник-председатели на окръжните прокуратури съответно в Перник и Кюстендил.

Кьовеши обясни, че е поискала повече информация за тях заради вътрешната процедура по назначаването им.

Кьовеши назначи още четирима европрокурори от България

Кьовеши назначи още четирима европрокурори от България

Засега от прокуратурата не съобщават имената им

"Следваме тази процедура, когато информацията, подадена за тях в автобиографиите им или мотивационните им писма, не е много ясна или те не са достатъчно пълни. Такава е ситуацията с двамата кандидати, предложени за назначение за делегирани прокурори в България, защото се нуждаехме от повече информация за тях", разясни европейският обвинител №1.

Тя заяви, че очаква да има решение по въпроса с назначаването им до няколко дни.

Припомняме, през февруари тази година ВСС първоначално излъчи 10 кандидати за европрокурори. Шестима от тях обаче бяха отхвърлени с обяснението, че не покриват критериите и нямат необходимия опит да заемат длъжността. От ВСС дори изразиха учудването си от така стеклите се обстоятелства, а посещението на Лаура Кьовеши в България имаше за цел да забърза процедурата по избори и предлагане на нови кандидатури, за да запълни страната ни квотата си.

След това страната ни представи още шестима, като четирима от тях бяха назначени през октомври.