Комисия за защита на конкуренцията образува производство за евентуално картелно споразумение от страна на Българския лекарски съюз. Поводът е приетата от БЛС на извънреден събор, проведен на 17.04.2011 г., минимална цена за частен медицински преглед. Тогава бе решенo прегледът да е процент от минималната работна заплата или 24 лева.

Припомняме, преди дни на пресконференция от БЛС коментираха цените на прегледите.

Тогава ексшефът на съюза Андрей Кехайов припомни, че през 2007г. с участието на д-р Цветан Райчинов и д-р Стефан Константинов - настоящият министър, е била определена минимална цена на прегледа при специалист при отчитане на всички допълнителни разходи. Тя е била 22 лв., а сега, като се вземе предвид инфлацията, трябва да е 24 лв., категоричен беше Кехайов.

В БЛС спокойни за проверката на КЗК
                        Още...

Етичният кодекс на Българския лекарски съюз предвижда установяването на минимална цена на хонорарите на лекарите, както и задължение за лекарите да не определят хонорара си под така установения минимум. Български лекарски съюз също така предвижда налагане на санкция на лекарите, които не спазват приетата минимална цена за преглед, посочват от КЗК.

Законът за защита на конкуренцията забранява прякото или косвено определяне на цени, в това число и на минимални цени, между конкуренти на пазара, дори и в случаите, когато такова налагане на цени е резултат от решение на професионално сдружение, което ги обединява.

Фиксирането на цени, независимо от неговата форма, представлява едно от най-тежките нарушения на правилата на ефективна конкуренция, изтъкват още от комисията.
В хода на производството КЗК ще проучи обстоятелствата, при които Български лекарски съюз е приел минималната цена за преглед.

Здравният министър д-р Стефан Константинов се обяви против исканата от лекари такса от 24 лева за преглед при специалист. Той изрази надежда, цитиран от БиТиВи, предложената такса да не бъде приета и добави, че министерството няма механизми за въздействие.

Д-р Константинов съобщи още, че се обмисля въвеждането на нов документ, който да е информирано решение за напускане на болницата и пациентът трябва добре да го прочете, преди да го подпише и да осъзнае рисковете. Поводът за това му изказване бе смъртния случай във Варна, където преди дни 14-годишно момиче почина след операции на възпаления й апендикс

Проверката още тече, но в част от случаите, когато има съмнения за лекарска грешка, се наблюдавала обща тенденция за ранно изписване от болницата, добави той.