В съвместна операция столичните университетски болници "Майчин дом" и "Св. Екатерина" спасиха майка и ин витро близнаци.

Две операции, едната от които сърдечна, бяха извършени на 35-годишна родилка от Белене. Жената е забременяла ин витро след дългогодишен стирилитет, но е била диагностицирана със сърдечен проблем и изпратена за наблюдение в столичната „Св. Екатерина".

Завчера тя проявила признаци на сърдечна недостатъчност и специалистите вземат решение за предсрочно родоразрешение, като едновременно с това извършат и наложителната сложна сърдечна операция.

Тази сутрин екипът от „Майчин дом" -доц. Асен Николов, д-р Сузи Нашар и д-р Зауи са помогнали на пациентката да роди чрез Цезарово сечение две близначета.

Момиченцата тежат 2200 гр. и 1700 гр, но са в стабилно състояние и са настанени в интензивния сектор на Неонатологичната клиника на „Майчин дом".

След щастливото събитие докторите от „Св. Екатерина" доц. Петков, д-р Колев и д-р Търпо пристъпват към сложната сърдечна операция - клапно протезиране на митралната клапа и пластика на трикуспидалната клапа на пациентката.

След операцията пациентката е изведена в реанимация и е със стабилна хемодинамика, допълват от „Света Екатерина".