Председателят на ВКС Лозан Панов предлага на Прокурорската колегия да вземе отношение по писмото до Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), изпратено от четирима прокурори, с което се предлага дело на съда да не бъде предоставяно на проверяваща комисия от ВКС.

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Докато не се реши мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова

Припомняме, с това писмо и.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, прокурорът при Върховната касационна прокуратура Илиян Рангелов и прокурорът при Апелативната специализирана прокуратура Тихомир Стоев се противопоставиха на искането комисия от ВКС да провери дали е спазена процедурата и закона по обжалването на променените мерки за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Проверката беше възложена със заповед на председателя на ВКС Лозан Панов, на основание чл. 114, ал. 1, т. 9 от Закона за съдебната власт.

Прокурорите предложиха документите по делото да не бъдат предоставяни на проверяващите съдии от ВКС.

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Проверката трябва да приключи до 5.12., а докладът да е готов до 10.12.

Става въпрос за случая от 16 ноември, когато на първа инстанция Иванчева и Петрова бяха освободени под "домашен арест", но до освобождаване реално така и не се стигна, тъй като прокуратурата светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му.

Проверката на ВКС откри пропуски и нарушения и заключи, че това е случай на неправилна съдебна практика в работата на Специализирания апелативен наказателен съд.

ВКС за оставането в ареста на Иванчева: инцидентен случай на неправилна съдебна практика

ВКС за оставането в ареста на Иванчева: инцидентен случай на неправилна съдебна практика

Решението е било взето на база частичен/работен протокол, без подписи на съдебните заседатели

В писмото си до Прокурорската колегия Лозан Панов пише, че за предложение на прокурорите да не се дава документацията на ВКС не само липсва правно основание, но и то представлява недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост.

"Не на последно място целта му е опит да се осуети образувана по надлежния ред проверка на АСНС. В своите Стандарти за независимостта на съдебната власт Висшият съдебен съвет посочва, че независимостта е основна ценност на съдебната власт, предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Тя трябва да се заслужи, отвоюва и охранява. Намирам, че това налага произнасянето на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, посочва още Панов.