Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов запита с открито писмо правосъдния министър Данаил Кирилов защо в дневния ред на ВСС не е чуто обръщението на над 170 български съдии за избора на Иван Гешев. Обръщението е било внесено в Съвета, пише Панов.

Писмото от над 170 български съдии е изпратено на президента на Република България Румен Радев, председателя на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов. То е насочено и към Висшия съдебен съвет и към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Написано е след заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет от 14 ноември.

Тогава бе прегласувано решението на ВСС за повторен избор на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. 

Радев не приема ултиматума на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор
Обновена

Радев не приема ултиматума на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор

Ще реша в обозрим срок, изтъкна той

"На мой въпрос по време на провеждане на заседанието на Пленума на ВСС на 21 ноември 2019 г. дали обръщението е получено във Висшия съдебен съвет и защо не е в дневния ред, представляващият ВСС г-н Боян Магдалинчев отговори, че е постъпило в Съвета, но не е включено в дневния ред на Пленума, тъй като не е той човекът, който определя дневния ред, а по Конституция и закон министърът на правосъдието го утвърждава", мотивира се Панов.

Той любезно моли правосъдния министър да му отговори защо цитираното обръщение не е включено в днешното заседание на ВСС.

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът за главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

На 7 ноември президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС. Ден по-късно той подчерта, че отговорността за главен прокурор е на ВСС. 

На 14 ноември на пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".

На 18 ноември прокурори и следователи изразиха възмущението си от "недостойната компроматна кампания" срещу Гешев.

Ден след това президентът Румен Радев обяви, че ще се произнесе с решение за назначаването на Иван Гешев в обозрим срок.