Бившият председател на ВКС Лозан Панов задава няколко въпроса, свързани с трусовете в съдебната власт.

Той посочва, че от публикуван днес анализ на правния експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов става ясно, че от април 2015 г. до днешна дата Инспекторатът не е извършил нито една проверка в Софийската градска прокуратура.

По тази причина Панов пита какви са причините, поради които се е случило това, при положение че именно Инспекторатът към ВСС е отговорен за разследването на съдии, прокурори и следователи.

Лозан Панов призовава прокурорите да свалят и.ф. главния

Лозан Панов призовава прокурорите да свалят и.ф. главния

Преди Титаник да се е разбил

Вторият му въпрос е във връзка с изпратените на ВКС от Софийската районна прокуратура веществени доказателства и секретни материали с данни за евентуално извършено престъпление от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Панов пита на какво законово основание те са върнати на 31 август 2023 г. на подчинената му Софийска градска прокуратура.

По думи на бившия шеф на ВКС отговорът на този въпрос е наложителен предвид факта, че от 31 август 2023 г. до 31 януари 2024 г. има един осветен свидетел със заплаха за живота си и един труп.

Панов уточнява, че с въпросите си не цели да влиза в полемика с представители на висши органи на съдебната власт, а опитва да спаси "оскъдното доверие в съдебната власт".

Без реални действия, само със заравяне на главата в пясъка от кризисен пиар, съвсем скоро всеки магистрат предстои да осъзнае в съдебна зала мащаба на щетите от всичко изнесено дотук, категоричен е той.

Съдия Цариградска: Кой ме заплашва и кой иска аз да мълча?

Съдия Цариградска: Кой ме заплашва и кой иска аз да мълча?

Обвини шефката на СРП в оставка за чадъра над Нотариуса