Председателят на ВКС Лозан Панов има намерение да заведе иск срещу държавата България в съда в Страсбург. Това съобщи съпругата му Елисавета Панова в предаването "120 минути" по БТВ.

Поводът за жалбата ще бъде потвърдената от Административния съд в София глоба, наложена над шефа на ВКС за това, че е нарушил действащия към 2017 г. Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. Лозан Панов не бил подал декларация пред Сметната палата.

Припомняме, че решението на тричленния състав излезе в средата на март месец тази година, след като Съдия №1 бе наказан от Сметната палата на 10 януари 2018 г. за неподадена имуществена декларация за себе си и членовете на семейството си за 2016 г. С позиция тогава излезе и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Панов оспори глобата пред Районния съд с мотиви, че по закон той трябва да подаде декларацията си пред Инспектората към ВСС (ИВСС), където я е подал, а не пред Сметната палата.

Като коментар на решението Елисавета Панова се съгласи, че решението шефът на ВКС да съди собствената си държава и институциите, които представлява в Страсбург е абсурдно, но то напълно отговоря на ситуацията "завладяна държава". По думите на Панова всички ние, българите, трябва да си дадем сметка за това.

Цацаров нареди проверка на имотните сделки на шефа на КПКОНПИ

Цацаров нареди проверка на имотните сделки на шефа на КПКОНПИ

Прокуратурата проверява и имотните сделки на жената на Лозан Панов и на сина на шефа на НСлС

Елисавета Панова обоснова в студиото на БиТиВи закупуването на апартамент от фирма "Артекс" през 2013 година, като показа и нотариалния акт, с който покупката излиза за малко над 500 евро на квадратен метър. По думите й цената на сделката е реална, тя и дружеството, което ръководи и което е реалния купувач на имота, не са спестили нито данъци, нито ДДС, тъй като това е невъзможно, според закона, и отново нелогично, според същия закон. Панова заяви и че към договора за покупка няма никакви допълнително подписани анекси, които да допълват по някакъв начин цената на имота. По думите й цената се дължи на два фактора основно - ситуацията на стагнация на имотния пазар и факта, че е закупила място на строеж с първоначална вноска на 50%, което и висок риск за купувача.

Лозан Панов няма имот и няма да подава оставка

Лозан Панов няма имот и няма да подава оставка

Всеки има право да избира кумовете си

Госпожа Панова заяви и че след избухването на скандала не е имала никаква връзка с членове от семейство Мирянови, а и в последните години те, семейство Панови, живеят като отшелници - "по разбираеми причини", по думите й. Елисавета Панова отново повтори, че по времето, когато е сключила сделка с "Артекс" Лозан Панов не е бил част от нейния живот.