Готова е автотехническата експертиза за катастрофата с политика Лютви Местан. Разследването по случая продължава.

Това заяви пред БНР заместник окръжният прокурор на Кърджали Димитрина Делчева, но отказа да посочи детайли от експертизата.

По думите й единственият привлечен като обвиняем остава лидерът на партия ДОСТ.

Автотехническата експертиза беше назначена веднага след катастрофата с участието на Местан, при която загина 6-месечно бебе. Срокът на разследване на случая беше удължаван 3 пъти заради вещите лица. Изготвянето на експертизата им отне половин година. 

Може да се повлияе на процеса срещу Местан, смята адвокатът на пострадалото семейство

Може да се повлияе на процеса срещу Местан, смята адвокатът на пострадалото семейство

Според Николай Димитров Местан не се е уверил, че по пътя с предимство пристига кола

Катастрофата стана на 14 април 2019 година на разклона край село Загорско. При опит Лютви Местан да се включи с автомобила си в главния международен път, водещ към Гърция, последва сблъсък с "БМВ", което се движи от Кърджали към ГКПП "Маказа".

От удара "БМВ"-то излита от главния път и пада на над 100 метра в близкото дере. В катастрофата загина 6-месечно момиченце, което пътува се със семейството си към Кирковско. 9-годишното братче на бебето, както и родителите му бяха ранени. Лютви Местан се размина само с изкълчена китка. 

Отново удължиха разследването на катастрофата с Лютви Местан

Отново удължиха разследването на катастрофата с Лютви Местан

Вещите лица не са готови с авто-техническата експертиза

Припомняме, Лютви Местан е обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика.

На 25 април 2019 г. стана ясно, че Местан е платил паричната си гаранция от 10 000 лв. Тя му беше наложена от Окръжната прокуратура в Кърджали заради причинената катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.

Ден по-рано беше отменена и забраната той да не напуска страната.

След като бе освободен от гаранция и се появи обществено недоволство от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция, след като събра необходимите доказателства за състоянието му.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Първоначално книжката му бе отнета, но след това му я върнаха.

Върнаха книжката на Местан

Върнаха книжката на Местан

Решението е окончателно