Членство в непублични организации като масонските ложи ще декларират магистратите. Това е едно от предложенията, приети в петък след четиричасово заседание от Съвета за съдебна реформа, съобщи Медияпул. Декларациите ще се подават в съдебния инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Въпросът за принадлежността на съдебните ни представители в тайни общества стои от години в публичното пространство, но не беше решен поне на декларативно ниво. Почти няма избор на някой от тримата големи в съдебната система (главен прокурор и шефовете на върховните съдилища - б.р.), без да се постави въпросът дали фаворитът не е масон.

Първата инициатива бе на екипа на предишния правосъден министър Христо Иванов. Той разписа задължението да се подават такива декларация в проекта за нов Закон за съдебната власт. Сегашният правосъден министър Екатерина Захариева продължава това дело.

"Знае се, че много от тях (магистратите) са масони, но не само за масонство трябва да бъдат проверявани. Трябва да се види и в коя ловна дружинка членуват. Защото, ако един магистрат е в една ловна дружинка с адвокат или бизнесмен или страна по дело, това е хубаво да се знае от другата страна и да може да бъде разбрано", коментира в края на миналия ноември Христо Иванов.

На заседанието на Съвета за съдебна реформа бе решено от Инспектората на ВСС да изготвят методологията за проверка за почтеността на магистратите. Предстои и подготовка на регистър за деклариране на разширен кръг обстоятелства около тяхното финансово състояние. В изискванията се предвижда да бъде декларирано и състоянието на хората, с които живеят на семейни начала и принадлежността към непублични организации като масонските ложи.

На същото заседание Съветът за съдебна реформа бе възложено във ведомството на Екатерина Захариева да разработят нова наказателна политика в държавата. Заедно с нея и цялостен модел за съдебните експертизи, както и реформа в затворното дело.

Съветът е приел и втория пакет от съдебната реформа, която включва мерки за демократизация на управлението на съда, независимост на отделния прокурор и следовател.