От 2012 г. Министерство на здравеопазването планира да започне постепенното въвеждане на диагностично свързаните групи. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Стефан Константинов, цитиран от zdrave.net.

Намеренията на МЗ са през следващата година да отпадне заплащането на дейността на лечебните заведения по клинични пътеки. На болниците ще бъде даден бюджет, в който те трябва да се вместят. Отчитането на извършените от тях дейности и контролът ще става по алгоритмите на клиничните пътеки.

Лечебните заведения обаче ще имат свобода да преценят дали да изпълнят всичко, записано в алгоритмите. Това означава, че ако лекарите преценят, че пациентът не се нуждае от всички процедури по пътеката, те няма да бъдат изпълнени.

Д-р Константинов прогнозира, че по този начин болниците ще спестят средства от извършването на излишни дейности. В същото време здравните заведения ще трябва да подават много точна информация на НЗОК за това какво правят.

Успоредно с това ще бъде извършено закупуването на ДСГ от Австралия, превеждането им на български език и обучението на кодировчици. Д-р Константинов отказа информация колко ще струва закупуването на системата с мотива, че има клауза за поверителност. Той уточни, че най-скъпо ще излезе обучението на кодировчиците - около 3 млн. лв. Цената на системата е в пъти по-ниска от тази сума, добави той.

От ведомството планират ДСГ да бъдат въведени пилотно само в няколко държавни университетски болници. След като бъде направен анализ какво се случва там, постепенно системата ще бъде въведена и в останалите лечебни заведения.

Д-р Константинов коментира, че за да се случи всичко това, най-напред трябва да се постигне съгласие с НЗОК. Той увери, че има политическата подкрепа на парламентарната група на ГЕРБ за готвените промени.

Като важен компонент на здравната реформа той посочи въвеждането на интегрирана информационна система за всички здравни звена. Необходимо е и продължаване на реформата в извънболничната и спешната помощ.

Работи се и по наредба, според която дейността на хосписите да се заплаща от НЗОК.

По-рано здравният министър съобщи, че само пет болници са нарушили правилата за избор на екип.