Обирджиите, които задигнаха каса с пари и простреляха охранител тази нощ, са се опитали да вземат и втора каса, в която е имало 30 хил. лева.

Това стана ясно на брифинг в съдебната палата, където говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефът на СДВР Младен Маринов дадоха подробности по случая.

Крадци раниха пазач и отмъкнаха метална каса от офис в столицата
Обновена

Крадци раниха пазач и отмъкнаха метална каса от офис в столицата

Четирима маскирани нахлули в офиса, но били усетени

Обирджиите са били с Ауди А6 и са пристигнали около 03:30 часа в шоурума на "Дару Кар" в столичния квартал "Дружба". В автомобила е имало общо 4 души. Трима от тях слезли и са опитали да отворят вратата на сградата. Шофьорът е останал в Аудито.

Тъй като не са успели да отворят вратата, са влезли с взлом. След като изнасят първата каса, в която имало 3565 лева, се връщат и за втората, в която има по-крупна сума. В този момент обаче единият от тримата охранители на обекта ги е забелязал и произвел изстрел с гумен патрон.

Това стреснало крадците и те се отказали да вземат и втората каса. Впоследствие обаче разследващите са установили, че те са искали да я отмъкнат, тъй като е била разместена.

По време на обира втори охранител също е разбрал какво се случва и се включил в помощ на колегата си. Тогава шофьорът на крадците стреля по него, в резултат на което той е ранен, но е без опасност за живота.

Установено е, че аудито, с което са били обирджиите, е откраднато на 6 декември 2015 година от столичен паркинг.

Шефът на СДВР Младен Маринов обясни, че са използвали номер на друг автомобил - джип, който е свален от отчет. Как са се сдобили с регистрационната табела не е ясно.

Разследването на Софийска градска прокуратура е за грабеж, придружен с опит за убийство. Наказанието за това е 15 до 20 години затвор, доживотен или доживотен без право на замяна.

Около 40 минути след грабежа е намерен автомобилът, с който обирджиите са избягали. Той е бил запален, за да заличат следите си.

Металната каса с пари е намерена, но сумата от 3565 лева не е била вътре. Установено е, че касата е била отворена, вероятно са я взломили докато бягат с автомобила, предполагат разследващите.

Според шефа на СДВР тактиката на проникване в обекта сочи, че първоначалната цел не е била въоръжен грабеж, а взломна кражба. Впоследствие обаче след намесата на охранителите, извършителите са прибегнали до употреба на оръжие. Все още се очакват експертизите от намерените на място гилзи.