Лидерът на "Воля" Веселин Марешки влезе в сградата на Спецзвеното "Антикорупция" точно в 10 часа.
Пред журналисти Марешки коментира обвинението му като "начин да държиш някой изкъсо и да се опитваш да го шантажираш". По думите му, от друга страна това е с цел да се отклони вниманието от КТБ, НДК, санирането, летище "София".

"Няма как да ни простят, че се противопоставяме за поредния грабеж на българската икономика", настоя лидерът на "Воля". Марешки посочи, че управляващите искат да го "държат". "Винаги управляващите разиграват тази концепция", посочи Марешки.

На въпрос дали ще поиска предсрочни избори, той каза, че вчера е обявил, че ще поставят много остро въпроса на управляващата коалиция да започне да работи в интерес на българския народ и българската държава и бизнес, но ако това не се случи "тръгват на много сериозна атака за сваляне на правителството и предсрочни избори".

Марешки се обърна към журналистите и попита как се разшифрова "ОПГ" (организирана престъпна група). След това обясни, че в България това е "управляващата ни коалиция - Обединени патриоти и ГЕРБ".

Само 15 минути по-късно Марешки излезе и посочи, че му е повдигнато обвинение за нелоялни търговски практики и агресивно раздаване на листовки, като чрез това е упражнил принуда срещу други лица. Веселин Марешки допълни, че прокуратурата не разполага със свидетелски показания, а ако е имало такива, обвинението срещу него е щяло да бъде повдигнато много по-рано.

"Нямаше да чакат сега, когато ние ярко изразяваме позицията на народа", заяви още той. Той определи действията на прокуратурата като политическа репресия.

Малко по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че обвинението на Веселин Марешки е за изнудване, извършено при условията на продължаващо престъпление със седем отделни изпълнителни деяния на територията на няколко града в страната.
Част от обвинението му е за извършено от него деяние, в съучастие с другите двама народни представители от "Воля" Кръстина Таскова и Пламен Христов. Припомняме, както Марешки, така и Таскова и Христов дадоха доброволно съгласие да продължи наказателното производство.

Румяна Арнаудова обясни още, че прокуратурата се води от доказателствата и от процесите, които се налага да спазват, процедурите, които са разписани в НПК и компетентностите на съответните прокуратури. На въпрос дали ще бъде повдигнато обвинение и на тогавашния шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата, с чиято помощ Марешки е оказвал натиск върху собственици на аптеки, Арнаудова уточни, че това ще решат прокурорите от спецзвеното "Антикорупция".

Говорителят на главния прокурор съобщи, че утре предстои да бъдат привлечени като обвиняеми и Кристина Таскова и Пламен Христов. Тя допълни още, че мярката на Марешки е "подписка".

Арнаудова бе категорична, че разполагат с доказателства, в подкрепа на който са и фактите, че съпругата на тогавашния изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата е била служител на Марешки. "Той е демонстрирал близките си приятелски взаимоотношения с изпълнителния директор на ИАЛ именно, защото неговата съпруга е продължила да работи за него", посочи Арнаудова.

На казаното от Марешки, че държавнито обвинение не разполага със свидетелски показания, Румяна Арнаудова отговори, че прокуратурата няма как да си измисли нещо и да го формулира като обвинение. "Ние сме стъпили на разпитани свидетели, включително и разпитани пред съдия, които категорично сочат на извършено престъпление", допълни тя.

Младежите, които са раздавали флаери пред аптеките, конкуренти на Марешки, предстои да бъдат разпитани. Арнаудова не пожела да коментира дали има други и други оплакали се собственици на аптеки, след като се разбра, че се води такова разследване. Относно обвиненията на Марешки, че това е политическа репресия, Арнаудова каза, че прокуратурата не следи политиката му, а се води от доказателствата по делото.

Припомняме, на 23 юни тази година главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане имунитета на народните представители Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов по разследване на Окръжна прокуратура - Варна от 20154 година.

Тогава бе обявено, че разследването е за изнудване и заплахи за увреждане на имущество и "други противозаконни действия с тежки последици за тях".

На брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че аптекари били заплашвани, че ако не прехвърлят собствените си дружества на дружеството, собственост на Веселин Марешки, до обектите им ще бъдат отворени "наказателни аптеки". Имало аптекари, които вече са прехвърлили собствеността си, поясни говорителят на главния прокурор.
Арнаудова посочи още, че бизнесменът е използвал свои връзки в дирекцията на Изпълнителната агенция по лекарства, за да прилага административен натиск върху свои конкуренти.