Нашият закон задължава съдиите, ако подсъдимият е признал всички факти на обвинителния акт, доживотната присъда да се замени с 30 години. За мен това не е справедливо. Така коментира адвокат Марин Марковски развръзката по делото със Северин Красимиров, който получи 30 години затвор при първоначален строг режим.

Пред БНТ той обясни, че причината за подобна присъда са правилата на Европа, а именно че не трябва да има тежка репресия. Марковски посочи, че българското законодателство не може да се индивидуализира. Тук трябва да има доживотна присъда без право на замяна, категоричен бе той, допълвайки, че трябва да се направи промяна в Наказателния кодекс.

Когато всеки зверски престъпник си каже "Признавам си", му заменят присъдата с 30 години максимално, обобщи настоящата ситуация адвокатът.

Той допълни, че често осъдените на 30 години затвор могат да бъдат помилвани, като наказанието им бъде намалено с няколко години. Марковски допуска, че това може да се случи и със Северин. По тази причина той отново настоя за доживотна присъда без замяна.

30 години затвор на първа инстанция за Северин Красимиров

30 години затвор на първа инстанция за Северин Красимиров

Обвиняемият има право да обжалва в 15-дневен срок

Европейският съюз казва, че не бива да има доживотна присъда без замяна, но милостта на европейските институции няма отношение към зверските престъпления в България, категоричен бе той.

Марковски изтъкна, че Северин се е измъкнал чрез закона, тъй като е доказано, че именно той е извършил престъплението, така че съдът в действителност няма нужда от неговото признание.

Марковски определи думите на адвоката на Северин Иван Дойнов, че ще иска по-малко наказание, като добро изпълнение на адвокатските му задължения. Той е длъжен да направи това, което може, за да защити клиента си, обясни той.

Доживотен затвор за Северин поиска прокуратурата

Доживотен затвор за Северин поиска прокуратурата

Срещу него бяха повдигнати обвинения за блудство, изнасилване и умишлено убийство

По отношение на мерките за неотклонение спрямо лидера на ДОСТ Лютви Местан, който причини катастрофа, при която загина 6-месечно бебе, адвокатът уточни, че те всъщност не са наказание, а възможности, с които разполагат институциите, за да гарантират, че Местан ще се явява на следствието.

Той заяви, че смята отнемането на книжката на политическия лидер за разумен процесуален акт и въпреки че изрази съмнение, че Местан ще тръгне да кара, се съгласи, че принципът трябва да се спазва.

Марковски обясни, че забраната за напускане на страната е свързана с възможността обвиняемият да се укрие. Дали Местан има къде да го направи, не е моя работа, посочи той и подчерта, че основният въпрос е какво точно се е случило в катастрофата, защото това ще е определящо за наказанието.

Инцидентът с Местан не бива да се представя в светлината на кървавото злодеяние на Северин, категоричен бе той и обясни, че често при пътни инциденти целта на наказанието не е отмъщение, а превъзпитание.

Лютви Местан може да пътува в чужбина

Лютви Местан може да пътува в чужбина

Съдът отмени забраната му да напуска страната