Жител на петричкото село Коларово осъди прокуратурата за 10 хил. лв. за незаконно повдигнато обвинение. Пише "24 часа".

К. Г. бе арестуван и привлечен към наказателна отговорност за това, че на 10 май 2013 г. през нощта е поставил самоделно взривно устройства на предния капак на автомобила на Д. К., общински председател на БСП и кандидат-депутат.

Обвиняемият престоял 7 месеца в ареста, а през 2016 г. бил оправдан от районния съд в Петрич. После делото е било върнато на прокуратурата, за отстраняване на допуснатите в досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила. С постановления на прокурор от 2017 и 2018 г., наказателното производство било спирано и после възобновявано.

През 2019 г. делото било прекратено по отношение на подсъдимия, защото вината му не била доказана.

Докато бил в ареста К.Г. бил притеснен, че ще бъде осъден несправедливо и дори посегнал на живота си. Той загубил работата си и живеел с доходите на родителите си. Обвиняемият поискал обезщетение от прокуратурата в размер 59 000 лева за причинените му неимуществени вреди.

Съдът прие за справедливо обезщетение от 10 хил. лв. Решението на окръжните магистрати в Благоевград не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативен съд - София.