Кризата с коронавируса и невъзможността да бъдат насрочвани съдебни заседания е причината мярката на обвиняемия за убийството в Борисовата градина Йоан Матев да бъде променена в домашен арест. Това заяви пред bTV съдията по делото Руси Алексиев.

Ако Матев бъде оставен в ареста и подаде жалба заради този факт, България със сигурност ще бъде осъдена от съда за правата на човека в Страсбург. Така председателят на съдебния състав Руси Алексиев аргументира решението на съдения състав на Софийския градски съд да пусне Матев под домашен арест.

Причина за по-леката мярка била невъзможността на съда да заседава заради коронавируса. 

Магистратът от Софийския градски съд твърди, че не е имал основание да не уважи искането на Матев за по-лека мярка при новите обстоятелства.

Йоан Матев остава под домашен арест

Йоан Матев остава под домашен арест

Това потвърди Апелативен съд - София

"Йоан Матев е задържан под стажа вече повече от 3 години, съдът не е в обективна възможност не само да осигури, а дори да прогнозира разумно кога отново ще започне гледането на делото и тези две обстоятелства посочиха на този съдебен състав, който промени мярката, че вече същата не е законосъобразна и балансирана", заяви съдия Алексиев.

Съдията не споделя тезата, че делото се движи бавно и прави прогноза, че делото ще бъде решено скоро. "Моята надежда е, че става въпрос за месеци, не за години", подчерта той.

Делото зависело и от ситуацията във Великобритания, където се намирал свидетел, който трябва да бъде разпитан. На този етап това било невъзможно.

Пуснаха под домашен арест Йоан Матев

Пуснаха под домашен арест Йоан Матев

Той е със забрана да напуска страната

Припомняме, че Матев беше пуснат под домашен арест от Софийския градски съд на 10 април.

Йоан Матев е обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г. Убийството на Георги беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан, е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Полицията разпространи видео от съседна камера и нееднократно призоваваше гражданите за съдействие.

Йоан Матев беше задържан година и половина след самото престъпление със сериозно променен външен вид и от тогава се намира в ареста.

Двама адвокати се отказаха от защитата на Йоан Матев

Двама адвокати се отказаха от защитата на Йоан Матев

Седем от деветимата призовани свидетели не се явиха