6 са задържаните - иракчанин, иранец и четирима български граждани - по време на акцията, която вчера се проведе на територията на цялата страна от МВР. Акцията получи името "Хавала" и бе насочена към разбиване на нелегалните линии за трафик на мигранти. Подробности за съвместната акция срещу нелегалната миграция - "Хавала" на МВР, прокуратурата, ГДНП, ГДБОП и Гранична полиция дадоха на брифинг пред журналисти в Съдебната палата.

92 души са привлечени като обвиняеми каналджии по високите етажи на пирамидата от няколко престъпни групи.

Организаторите на престъпната група са превеждали мигранти от Турция, през България до Сърбия с тежкотоварни автомобили, автобуси и кемпери.

По каналите за трафик са придвижвани бежанци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия, които минавали по т. нар. Балкански път. Иззети са сим карти, мобилни телефони, парични суми, оръжия и радиостанции.

Снимка 602778

Източник: пресцентър МВР

Престъпната група е била наблюдавана от около една година и макар и да не се знае точно кога тя е била сформирана, според прокуратурата тя бързо е попаднала в полезрението на органите на реда.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде подробности за схемата - преминаването на мигрантите е ставало чрез основен организатор от всяка една страна от Турция, България и Сърбия. Имало е мрежа от помагачи, включително отговорници за набиране на шофьори и настаняване на мигрантите. След като престоят определен период от време на територията на българската държава, мигрантите биват превозвани до българо-сръбската граница, където мигрантите биват поемани от сръбската мрежа. Заплащането се извършвало, след като мигрантите са пристигнали на българо-сръбската територия. Тарифата за един мигрант е между 2- 3 000 евро, като се предлагали и ВИП услуги за превоз на по-малък брой мигранти, при които сумата достига до 10 000 евро. Парите са били предавани от ръка на ръка.

Много често и почти винаги се използвали пилотни коли за превоза на мигранти, за да не се буди подозрение у контролните органи.

Заловиха голяма група мигранти край Бургас

Заловиха голяма група мигранти край Бургас

Те опитали да преминат пеш през КПП в града

Заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев докладва, че в рамките на операцията проверените лица са 7 019, проверените моторни превозни средства - 4202 и проверените адреси и обекти са 624. Статистиката е динамична и ще се повишава до приключването на акцията.

Директорът на ГДНП Атанас Илков допълни, че са претърсени над 30 адреса. Каналджийството е тежко и трудно за доказване престъпление, тъй като в него участват много хора, които не са граждани на България, включително и от държави извън ЕС.

Стана ясно, че главният секретар на МВР е на посещение в Австрия и се обмислят съвместни последващи действия. Нашата дейност няма да спре с тази операция, а полицията и правоохранителните органи продължават с работата си, за да могат да доведат делото си докрай, закани се Илков.

Директорът на Гранична полиция Росица Димитрова посочи, че мигрантите стават агресивни и не се подчиняват на полицейските органи, като много от тях използват ножове. Оградата не пази границата, а българо-турската граница се пази от служителите на Гранична полиция, изтъкна Димитрова. Гранична полиция установила и няколко интересни случая, в които спрели линейка с включен светлинен сигнал, но в нея нямало пострадал човек, а возещи се мигранти. Друг фрапиращ случаи, на който се натъкнали била катафалка, в която нямало починал човек, а незаконни мигранти.

Демерджиев се хвали с удар срещу сериозна група каналджии

Демерджиев се хвали с удар срещу сериозна група каналджии

Според министъра това е пътят за решаване на проблемите с нелегалната миграция