Границите няма как да бъдат затворени - европейската граница е голяма, особено по вода. Това заяви пред bTV арабистът Мажд Алагафари.

"Единственият начин да се преборим с тези набези, е мигрантите да знаят какво ги очаква, още преди да тръгнат. Да са предупредени, че ще има наказания, защото в момента те се разхождат свободно из страните като туристи", допълни Алгафари.

Съд за незаконно пресичане на държавната граница, иска Мадж Алгафари

Съд за незаконно пресичане на държавната граница, иска Мадж Алгафари

Не различаваме сирийци, афганистанци, пакистанци и причините им за бягство

За идеята да бъдат изградени лагери извън границите на Европа той напомни, че Либия отказа да изгражда такива центрове на своя територия.

Тезата бе представена по време на неформална среща на тема "Мигранти" в неделя в Брюксел.
На срещата българският премиер Бойко Борисов обясни, че трябва да се направят гъвкави споразумения, за да се изградят убежища за мигранти на територии извън границите на ЕС.
Той призна, че България, заедно с Италия и Гърция, не е спазила задължението си на външна граница и не е ограничила пропуска на мигранти към Западна Европа.

Мадж Алгафари определи "поканата" на германския канцлер Ангела Меркел преди три години към мигрантите като голяма грешка. Според него не може да се очаква нова бежанска вълна, но мигранти ежедневно преминават границата на България и продължават към другите страни.