Митничари задържаха 3079 текстилни изделия, парфюми и спортни обувки при пет отделни проверки през последните дни в районите на Дунав мост - Русе и Дунав мост - Видин, съобщават от Агенция "Митници".

Голяма част от иззетите стоки са с обозначения на световноизвестни търговски марки. За част от стоките не са представени документи за закупуването или въвеждането им на територията на България и съответно ЕС.

При един от случаите, 379 парфюма и 210 чифта спортни обувки са открити в багаж на пътник при проверка в района на ГКПП Дунав мост - Русе на напускащ страната автобус, който е пътувал от Турция за Румъния.

Стоките е пренасял турчин, който не е представил документи за закупуването им или митнически документи за въвеждането им на територията на България, съответно на територията на ЕС. Срещу него е съставен акт.

При друга проверка в района на Дунав мост - Русе, в автобус пътуващ също за Румъния, са открити 27 чанти, придружавани от стюарда. Те съдържали общо 308 текстилни изделия, 249 чифта спортни обувки и 213 парфюми, за които не са представени документи.

При следваща проверка също в района на ГКПП Дунав мост- Русе са открити в багажното отделение на напускащ страната лек автомобил с българска регистрация 49 чифта спортни обувки с лого на световноизвестни марки като "ADIDAS", "NIKE", " PUMA ".

Други 76 чифта спортни обувки с лого на "NIKE" и "ADIDAS" и 38 спортни панталони са открити в туристически чанти на двама пътници в автобуси от Турция за Румъния, също в района на Дунав мост - Русе. Срещу нарушителите са съставени актове за установените административни нарушения.

При друг случай, на напускащ страната камион с българска регистрация в района на Дунав мост - Видин са иззети 1322 текстилни изделия и 235 парфюма с лого на световноизвестни марки, сред които "Versace", "Givenchy", " Gucci", "Armani", "Lancome" и др., обвити с черно фолио.

Те са открити в една от пратките, описана като палет с обувки за Италия. "Марковите" стоки са задържани за нарушени права върху интелектуалната собственост. Уведомени са правопритежателите на съответните търговски марки.