Модерна репродуктивна технология, която използва „изкуствена матка", се практикува от месец насам в специализираната АГ-болница „Д-р Щерев" в столицата. За това съобщава zdrave.net.
Тя се прилага при жени с 3-4 неуспешни опита за ин-витро оплождане. Според специалистите, новият метод увеличава с 30% шанса за забременяване.
За месец той е приложен при три жени.

При ин-витро оплождането най-трудната част е ембрионът да се „закрепи" за стената на матката. Шансът за успех е по-голям, когато изкуствената среда, в която се съхранява ембриона преди имплантирането, максимално наподобява майчината утроба.

Затова при жени, при които без видима причина имплантацията е неуспешна няколко поредни опита, специалистите създават т.нар. „изкуствена матка".

В клиниката има и криобанка, в която при температура от минус 196 градуса в течен азот се съхраняват замразени ембриони, сперматозоиди и яйцеклетки.

Пет бебета вече са се родили в клиниката от замразени ембриони, а други 500 чакат  „да заплодят" своите майки.
Семейните двойки обикновено решават да замразят ембриони, ако са им останали след ин-витро оплождане и е възможен друг опит за зачеване или при заболяване, за да се запази за бъдещо оплождане здрав ембрион, обяснява ембриологът Любослава Петкова.

Специалистите от АГ-болницата „Д-р Щерев" отвориха вратите на лечебното заведение за журналисти и показаха пътя на ин-витрото стъпка по стъпка.
Обиколката бе част от кампанията "Месец за профилактика на безплодието".

Около 230 000 са семейните двойки у нас, които имат проблеми със зачеването на дете. Процентът на безплодните двойки е приблизително еднакъв и другите страни по света, а причината за това в 50% от случаите е в жената и 50% - в мъжа.