„Отворих кенче с „Кока Кола" и отпих". Това е заявило пред лекуващия лекар в „Пирогов", постъпилото там вчера 16-годишно момиче. По думите му девойката е разказала, че е преглътнала нещо като зрънца.

Припомняме, 16-годишното момиче бе настанено в "Пирогов" с изгаряне на хранопровода след употреба на газирана напитка.
Оказа се, че тийнейджърката е пострадала, след като е пила „Кока Кола". 16-годишната е закупила кен от въпросната напитка по време на училищното междучасие.

Професор Огнян Бранков от „Пирогов" информира, че момичето е извън всякаква опасност и се чувства много добре. По думите му то няма никакви изгаряния на стомаха и хранопровода и ще бъде изписано утре.
По-рано днес на пациентката са били извършени фиброскопски изследвания, които не са установили нищо тревожно.

Професор Бранков не можа да даде отговор на въпроса какво точно е имало в кенчето „Кока кола", тъй като обясни, че то е дадено за експертиза.
Лекарят сподели, че веднага след инцидента момичето се е почувствало зле и е повърнало, което най-вероятно е предотвратило и по-сериозно усложнение. След това кенчето е било взето от служители на СДВР и тепърва ще се установява дали в съдържанието му е имало киселина.

Попитан какво точно се случило според него медикът предположи, че най-вероятно действително в Кока колата е имало киселина, но обясни, че той самият не е виждал кенчето.

Проф. Бранков съобщи още, че за последните 20 години лекарите от „Пирогов" са оказали помощ на общо 7-8 случаи на хора, натровили се след употреба на „Кока кола" или бира. Той дори разказа един почти куриозен случай, при който баба е извела внучето си на неделна разходка, но вместо с торта или със сладки възрастната жена решила да почерпи себе си и внучето си с бира. След това двамата попаднали в „Пирогов".

Понякога само една капка е достатъчна за сериозни последици, отбеляза проф. Бранков.

Той съобщи, че в момента в „Пирогов" е прието 2-годишно дете, което е отпило препарат за почистване, който не е бил затворен. Детето е в много тежко състояние, със сериозни изгаряния по хранопровода и ще се наложат редица операции, разясни професорът.

В този смисъл той се обърна със съвет към родителите да скриват далече от малчуганите у дома опасните препарати, както и лекарствата.

Проф. Бранков съобщи още, че колективът на детската хирургия на „Пирогов" ще дари 3 000 лева на кампанията „Българската Коледа", които ще бъдат изразходвани в помощ на детското здравеопазване.

Странно обаче, след като вчера от СДВР казаха, че безалкохолното е било „Кола Кола", днес полицаите заявиха, че вече не са сигурни какво всъщност е било то.
От столичната дирекция на полицията отказха да дадат повече подробности около инцидента, докато не свърши съвместната проверка с БАБХ.

От Агенцията по храните пък неофициално коментираха: „Още чакаме да излязат резултатите и да стане ясно какво е веществото. Към момента може би наистина става въпрос за детска игра".

Макар и просто като хипотеза, от БАБХ са на мнение, че няма как в кенчета, които предварително са дезинфекцирани, да попадне нещо и най-вероятно в случилото се има замесени и други лица, „защото чисто технологично няма как да се случи".
Именно това е и причината от СДВР да се заемат със случая и именно те да вземат пробата.

Експертите увериха, че проверяват въпросната партида с „Кока Кола", но до момента не са установили никакви нередности. Нямат и хипотеза какво е съдържало кенчето, тъй като СДВР са го взели и са пуснали проба в тяхната лаборатория, а от Агенцията по храните извършват проверки от тяхната компетенция.
„Все още не знам, чакаме МВР да кажат ,защото от наша гледна точка нещата са ок, за момента", коментираха те, като отбелязаха, че самото повръщане също може да изгори хранопровода.

Според БАБХ, въпреки че не са установени нередности в партидата, ще бъдат направени още техни проби.

За момента няма постъпили оплаквания от други хора, консумирали от същата партида.

Междувременно директорът на БАБХ коментира, че фирмата производител е от Литва.

От всички объркани изявления на институциите може да се направи изводът, че все пак кенчето явно е с надпис „Кока Кола", но не се знае дали вътре е имало такава напитка или просто някой е сипал нещо и го е дал на момичето.