Министерство на правосъдието подаде сигнал до прокуратурата днес за фалшифицирани документи на кандидати за българско гражданство.

Съветът по гражданство при Министерство на правосъдието е установил случаи, в които в производствата по българско гражданство са използвани подправени официални документи, с които се удостоверява основанието за натурализация, а именно български произход, пишат от министерството.

Експертни справки, изготвени в Националния институт по криминалистика при Министерството на вътрешните работи, са установили, че в конкретни преписки на кандидати за българско гражданство по натурализация са представени подправени документи, в които има вписана българска народност на възходящ роднина.

17 отнети златни паспорта - на граждани от Русия, Казахстан, Египет

17 отнети златни паспорта - на граждани от Русия, Казахстан, Египет

50 000 са висящите преписки за българско гражданство, отчете Крум Зарков

Кандидатите са подали лично молбата за натурализация, заедно с нормативно изискуемите документи, съобразно Закона за българското гражданство.

"С оглед обстоятелството, че са посочили едно и също лице за контакти в България, считаме че е възможно то да е съпричастно към снабдяването им с използваните подправени официални документи, които са използвани с цел придобиване на българско гражданство при изключително облекчените условия от закона", пише още в писмото.

Сигналът от министър Зарков е изпратен за преценка за евентуално осъществяване на състави на престъпления по чл. 308 или чл. 316 от Наказателния кодекс.